Wednesday 3 December 2014

Carrot Cupcake




     Assalamualaikum.... Malam ni bersiaran dengan carrot cupcake yang sangat sedap lagi moist gitu... Carrot cupcake ni aku buat untuk menu minum petang tadi. Resepi ni aku copy dari mat gebu. Kalau ikut dia buat dalam bentuk kek, tapi aku terderhaka la pulak buat dalam bentuk cupcake... Hihihii... Senang sikit nak makan. Bila buat dalam bentuk capcake ni dapat la dalam 20 biji. Aku buat dalam bekas saiz 2.5 oz. Kalau nak letak krim banyak-banyak macam aku letak atas cupcake tu kena gandakan adunan. Kalau tak memang tak cukup la... Kalau sapu ala kadar rasanya cukup-cukup la... Ok la, sampai takat sini dulu... Byeee....






Carrot Cupcake


Bahan-Bahan
-1 cawan tepung gandum*
-1 camca teh baking powder*
-1/2 camca teh soda bicarbonate*
-1/2 camca teh garam halus*
-1 1/4 camca teh serbuk kulit kayu manis*(*disatukan dan diayak)
-2 biji telur gred "A"
-3/4 cawan minyak jagung
-1/2 cawan gula perang @ soft brown sugar (resipi asal guna 1 cawan gula kastor)
-1 1/4 cawan parutan lobak merah, perah sedikit airnya
-1/2 cawan nenas dalam tin, toskan dan cincang kasar
-1/2 cawan kelapa kering
-1/2 cawan kacang walnut, cincang


Cara-Cara
  1. Panaskan oven pada suhu 175C, sediakan bekas cupcake secukupnya. Walnut digoreng tanpa minyak hingga wangi, angkat dan ketepikan. Kelapa kering juga digoreng tanpa minyak hingga harum, tapi jangan sampai hangus, kasi perang sedikit saja, angkat dan ketepikan.
  2. Dalam satu bekas, masukkan telur, minyak jagung dan gula, kacau dengan whisk hingga rata, sebati dan gula hancur (kurang lebih 3 - 4 minit). Masukkan bahan2 diayak tadi dan gaul perlahan hingga sebati, gunakan spatula.
  3. Masukkan nenas, lobak merah parut, kelapa kering dan walnut tadi. Gaul rata menggunakan spatula hingga mesra. Sudukan adunan ke dalam bekas cupcake dan bakar selama 25 - 30 minit atau hingga masak.
  4. Sejukkan atas jaringan sebelum disapu dengan cream cheese dan hias ikut suka. Simpan kek dalam peti sejuk jika tidah habis dimakan...






Bahan Cream Cheese Toping
-70 g mentega tanpa garam
-125 g cream cheese
-1 camca teh esen vanilla
-1 1/2 camca besar gula aising, diayak


Cara-Cara
  1. Putar cream cheese dan mentega hingga sebati, masukkan gula aising dan esen vanilla, terus memutar hingga gebu dan halus. Gunakan kelajuan sederhana...Boleh sapu atas cupcake tadi dan hias ikut suka.





9 comments:

  1. sedapnya carrot cake ni shapex macam nak ambik ja sebijik haha

    ReplyDelete
  2. Singgah sini

    Jika sudi follow blog saya ye..tq

    http://teratakcassia.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. adehhh sedap nya syapex..... dok kat mana.. nanti nak mai umah awak....

    ReplyDelete
  4. salam syapex...
    kak nita mmg hantu carrot kek...mai seketui nak rasa...hehe.

    ReplyDelete
  5. Nice...
    Boleh bukak bakery dah ni syapex... hehe

    ReplyDelete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...