Thursday, 19 June 2014

Cheezy Crunchy Carrot Cake



     Assalamualaikum.... Helloo, hellooo semua... Apa khabar...? Nampak gayanya dua tiga hari ni cuaca semakin panas... Harap-harap bulan puasa ni dapat la harungi dugaan cuca panas jika masih berlarutan... Hari ni aku bersiaran dengan kek lobak merah... Memang sedap kek lobak merah ni... Ingat lagi dulu-dulu, kalau orang sebut kek lobak merah mesti pikir errkkk, sedap ke...? Tapi bila dah tau buat baru tau sedap ke tak.... Ni resepi yang ketiga aku cuba buat... Yang ni memang lain sikit, sedapnya berlipat kali ganda.... Dah kek ni salut dengan parutan keju, letak pulak croqant yang sangat rangup... Lagi memikat kalbu bila makan kek ni... Kalau nak tau sedap macam mana rasa kek ni kena la buat sendiri... Terima kasih kak ita untuk resepi yang sangat sedap nii...




Cheezy Crunchy Carrot Cake
C&P : Kak Ita

Kek Lobak Merah
-200 gm tepung gandum atau tepung kek
-1/2 sudu besar soda
-1/2 sudu teh serbuk kayu manis
~ Kesemua bahan ini di satukan kemudian di ayak. Serbuk kayu manis tu kalau tak nak kuat sangat bau dia boleh kurangkan.

-250 gm lobak merah yang telah di parut dan telah di perah.
~ Lobak ni kita parut halus, kemudian kita perah dan buang airnaya. Lepas tu baru timbang untuk dapatkan 250 gm tadi

-150 gm nenas dalam tin
~ airnya jangan buang sebab kita akan gunakan juga nanti. Nenas ni potong kecil atau cincang kecil, perah sikit arinya dan timbang untuk dapatkan 150 gm adunan tadi.

-100 gm almond nibs
~ pangang selama 5 minit dalam oven pada suhu 160 C

-40 gm kelapa kering
-80 ml jus nenas dalam tin

-240 gm gula halus
-180 gm minyak jagung
-2 biji telur A saiz


Kaedah Penyediaan
  1. Putar gula dan telur hingga kembang. Masukkan minyak jagung dan putar lagi hingga sebati dengan kelajuan sederhana. Masukkan campuran tepung yang telah di ayak tadi dan kaup balik sempurna
  2. Di dalam bekas lain, satukan lobak merah, nenas, almond dan kelapa kering. Gaul sebati. Masukjkan campuran lobak, almond, nenas dan kelapa kering, kaup balik sebati. Tambahkan jus nenas dan kaup balik sempurna.
  3. Sediakan loyang ukuran 8 inc.. Lapik loyang dengan kertas pembakar dan oleskan sedikit buter pada loyang. Tuangkan adunan.
  4. Bakar adunan di dalam ketuhar pada suhu 170C yang telah di panaskan dahulu selama 15 minit. Bakar kek selama 1 1/2 jam.
  5. Bila dah masak, biar sebentar dalam loyang dan kemudian terbalikan atas redai







Krim Keju [ aku buat dua kali ganda ]

-150 gm *cheese / keju (philadelphia / tatura atau apa2 brand yang halal)
-30 gm mentega tanpa garam
-60 gm gula icing
-1 sudu teh esen vanilla
-1 sudu teh lemon paste
*Cedar Cheese untuk hiasan ~ diparut halus( yg ni blh guna kraft, embrog sekadar memberikan beberapa brand, boleh cari di pasaran yg halal)


Cara-Cara
  1. Pukul *cheese ( philadelphia / tatura) dan gula aising hingga kembang. Tambahkan mentega, vanilla dan pes lemon.
  2. Pukul adunan sebati.



Croqant

-100 gm badam cincang [ aku guna almond nibs ]
-100 gm gula
-20 gm butter


Cara-Cara
  1. Masukkan gula dan badam dalam kuali dan panaskan dengan api sederhana hingga berkaramel. Kacau hingga karamel tersalut pada keseluruhhan badam dan nampak kuning keemasan
  2. Tutup api dan masukkan mentega. Kacau hingga rata dan berderai.






Penyediaan Kek
  1. Bila kek kita dah masak, potong bahagian atas yang keras.
  2. Kemudian kita potong kek kepada 2 @ 3 bahagian.
  3. Letak kek atas lapik kek atau pinggan.
  4. Letakkan 1 keping kek, letak krim keju dan ratakan.
  5. Tutup selapis kek lagi dan salutkan keseluruhan kek dengan krim keju.
  6. Salutkan kek dengan parutan keju* cedar (kraft, embrog).
  7. Akhir sekali hiaskan dengan taburan croqant.






10 comments:

  1. wah, sedapnya..teringin mau makan carrot kek ni sebelum posa..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nti bln puasa x brapa ssuai nk mkn kek2 mcm ni kn..

      Delete
  2. Memang menggoda....berselera dan berkhasiat....

    ReplyDelete
  3. memang terfikir juga..sedap ke carrot kek ni. tapi ramai yang dah cuba.pasti sedap tu..gayanya kena cuba juga ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. sdappp... tp kalau x pernah cuba boleh buat spruh adunan dulu...

      Delete
  4. kita pun suka buat kek macam awak dan kita pun dah follow dengan blog awak sekali..he..hee.jom jadi kawan kat blog kita pula.thanks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq sbb sudi follow...
      nti sy akan ke sana pulak iyee...

      Delete
  5. yummy...senang2 nanti nak buat la...

    ReplyDelete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...