Monday, 2 June 2014

Chilled Chocolate Cheesecake in Jar



     Assalamualaikum dan selamat malam semua.... Alhamdulillah dah masuk bulan 6 kita sekarang ni. Tak lama lagi dah nak masuk bulan ramadhan... Rasa tak sabar nak sambut bulan puasa. Lepas ni boleh la layan menu untuk berbuka puasa pulak. Macam-macam aku dah plan nak try dessert & kuih masa bulan puasa ni... Tapi tu cuma rancangan ja, kalau tak rajin memang tak jadi la nampaknya... Hihihiii... Ok la, jom tengok resepi yang aku nak tunjuk hari ni pulak. Kali ni buat cheese cake dalam jar. Sangat senang nak makan. Kalau tak habis boleh simpan balik dan makan semula kalau tetiba lapar. Sangat sedapp.. Tu yang aku boleh katakan. Sebabnya cheesecake ni digandingkan dengan coklat... Lazat tak terkata... Ok la, jom tengok resepinya...




Resepi Chilled Chocolate Cheesecake in Jar.
Olahan Resepi : AnnaQawina
(make 4 jars 200ml)


Bahan-bahan :
-125g cream cheese, suhu bilik
-137g @ 1 bekas kecil yogurt
-30g gula kastor
-125g whipping cream, pukul hingga gebu dan bertanduk (soft peak)(Brand Vivo)
-1/2sdb + 1/2st gelatin Halagel
-2sdb air hangat
-Chocolate Ganache : Cairkan dan biarkan menyejuk pada suhu bilik sebelum digunakan
-200 grm coklat masakan@compound Choc.
-100 ml susu cair
-1 sdt butter


Cara-cara :
  1. Pukul cream cheese, gula kastor hingga sebati.
  2. Masukkan yogurt, gaul rata.
  3. Masukkan gelatin ke dalam bekas berisi air hangat. Biarkan 5 minit hingga kembang, cairkan secara double-boiler atau guna microwave-oven (on HIGH 3saat. kacau rata).
  4. Biarkan hingga ia suam, kemudian baru masukkan ke dalam adunan yogurt cheese. Gaul rata.
  5. Perlahan-lahan kaup balikkan whipping cream yg telah dipukul kental tadi ke dalam adunan. NOTE: Pastikan whipping cream tidak terlalu sejuk untuk elakkan adunan terus pekat bila ia bergaul dengan adunan bergelatin tadi.
  6. Kaup balik rata-rata, sedia untuk digunakan.
  7. Sediakan jar @ bekas pilihan, paipkan@sudukan adunan cheesecake tadi ke dalam jar, lebih kurang 3@4 sudu besar, kemudian paipkan choc.ganache@apa2 filling kesukaan, seterusnya paipkan adunan cheese sekali lagi, buat sampai hampir penuh jar anda.
  8. Sejukkan dalam peti sejuk paling kurang 4 jam atau lebih.


*Cake in jar ini boleh dimakan dengan menggunakan sudu, tak perlu letak base @ kalau nak letak base bolehlah hancurkan apa2 biskut pilihan ataupun lebihan2 kek boleh juga diramas kasar & masukkan ke dalam jar sebelum diletakkan adunan cheese tadi.








4 comments:

  1. kalau tak guna gelatin boleh tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh...
      bila ltak gelatin tu utk bg adunan beku dan stabil..
      kalau guna gelatin cari yg ada tanda halal. sy guna jenama kijang..

      Delete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...