Wednesday 28 May 2014

Mango Float



    Assalamualaikum semua... Hari ni kembali bersiaran... Tak nak cakap banyak-banyak sebab agak sibuk dalam dua tiga hari ni.. Malam ni pun curi-curi masa nak update blog... Sekarang ni memang musim buah manga kat perlis. Kalau yang paling terkenal harum manis la... Aku pun apa lagi, mesti la mencuba Mango Float ni... Tersangat la sedap rupanya... Ni kali ke-2 aku buat. Yang pertama tak sempat amek gambar sebab dah masuk dalam mulut dulu. Hahahaa... Ok la, jom kita tengok resepi kat bawah tu... TQ kak Rahel untuk resepi ni... Bye...







Mango Float Cara Baru
Sumber : Rahel Blogspot


Bahan-bahan:
-Buah mangga secukupnya-dipotong dadu atau sesuai selera
-Biskut marie secukupnya
-Sedikit serbuk biskut marie [ tak letak ]
-200ml susu segar
-250g cream cheese
-140g fresh cream-dipukul hingga kental
-60ml double cream
-60g gula kastor
-jar atau bekas 7''


Cara membuat:
  1. Putar cream cheese bersama gula kastor sehingga licin.Tambahkan double kream.Gaul rata.
  2. Tambahkan pula fresh cream.Gaul rata.Isikan ke dalam bag piping. Sediakan jar atau bekas 7''.
  3. Paipkan sedikit krim ke dasar jar.Celupkan biskut ke dalam susu segar.Susun di atas krim dalam jar tadi.Kemudian letak la potongan buah mangga di atasnya.Kemudian paipkan lagi krim di atas mangga tadi.Buat seperti ini 2-3 kali.Last di atas ialah potongan mangga.Taburkan sedikit serbuk biskut marie di atasnya.
  4. Simpan di dalam peti sejuk 1-2 jam atau semalaman sebelum dihidang.






No comments:

Post a Comment

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...