Tuesday, 28 October 2025

Onde onde Labu

Onde onde Labu

     Assalamualaikum dan selamat petang semua.... Hari ni nak share resepi kuih pulak. Asyik tunjuk resepi kek ja kan. Kena la jugak share resepi kuih-kuih ni. Dulu pernah buat dah, ni try buat lagi sekali. Yang buleh buat onde-onde labu ni pun sebab ada sepupu aku bagi sebijik buah labu. Saiz dia sederhana. Sepupu aku bagi dah nak dekat 2 bulan labu tu. Masih ok dan elok lagi. Mak aku potong amek separuh. Yang separuh lagi bagi kat kawan aku. Yang aku buat onde-onde ni lebihan mak aku buat sayoq labu. Aku tak makan sangat labu ni kalau masak buat lauk. Kalau masak jadi kuih macam kuih bakar tu lagi aku suka. Sebab tak berapa rajin aku buat onde-onde je la labu tu... Sapa nak cuba boleh tengok resepi kat bawah tu... Byee....
 

Onde onde Labu

 
Onde onde Labu

 
Onde onde Labu
C&P : Lily Suryani Mohd Ali ( cookpad )
 
 200 gram labu
 250 gram tepung pulut
 3 keping gula kerek
 Sebiji kelapa yang diparut putih
 Secubit garam
 
Cara-cara
  1. Labu kupas kulit dan dibersihkan. Kemudian direbus sampai empuk. Setelah empuk angkat dan ditoskan.
  2. Gula kerek dipotong dadu. Potong kecil2. Kemudian lenyek labu yg direbus tadi hingga hancur. Masukkan tepung pulut dan gaul hingga sebati. Tambah sedikit demi sedikit air hingga adunan boleh dibentuk bulat.
  3. Masukkan air kedalam periuk dan panaskan. Boleh la mula mengentel tepung. Bulat2 kan dan masukkan gula kerek sebagai inti. Kemudian masukkan kedalam periuk yg berisi air tadi. Buat sehingga habis. Apabila telah timbul bermakna kuih telah pun masak. Boleh di angkat dan ditapis.
  4. Kelapa yang diparut putih tadi dikukus sebentar. Kemudian masukkan kuih kedalam kelapa dan gelek2 sehingga kelapa membalut pada keseluruhan kuih, siap dan boleh di hidangkan.


Onde onde Labu

Onde onde Labu

No comments:

Post a Comment

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...