Monday, 10 May 2021

Kek Lapis Cheese


   Assalamualaikum dan selamat pagi semua... Pagi ni gigih aku update blog awal... Hahahaa... Bukan apa, lepas sahur tadi terus sambung buat biskut raya. Aku buat tart nenas cheese... Mesti wajib kena ada... Tahun ni aku buat biskut ala kadar ja.. Ye la, tak dak sapa yang balik kampung tahun ni... Kami beraya tiga beranak jaa... Tak pa, janji raya jugak kan... Ni kek lapis yang kedua aku buat. Kalau ikut resepi asal cuma warna plain jaa... Aku terlebih rajin letak warna kuning... Ye la, cheese kan ala-ala warna kuning. Baru la cun... Untuk setiap lapisan kuning tu aku tabur parutan keju cheddar. Resepi asal cuma letak kat atas ja... Kalau rajin boleh la buat macam aku... Kalau ada sapa-sapa yang teringin nak mencuba boleh tengok resepi kat bawah tuu... Ok la, byee....
 
 


Kek Lapis Cheese
C&P : FB Resepi Mama Kent ( Nettalia Mitip / resepi kek lapis cheese original )

Bahan-Bahan
500gm mentega
10 biji telur gred A
350gm tepung hong kong / tepung gandum
200gm gula halus
1/2 tin susu pekat
1 paket santan serbuk
60gm santan serbuk
250gm cream cheese
1 sudu teh esen vanilla
ovallate
 keju cheddar diparut ( aku tambah )


Cara-cara
  1. Pukul mentega, gula dan ovallate sampai berwarna putih. Kemudian pukul telur satu per satu. Pukul lagi sehingga sebati.
  2. Masukkan susu, serbuk santan, esen vanilla dan kacau sebati.
  3. Masukkan cheese. Pukul sekejap sehingga cheese tidak berketul. Masukkan tepung.
  4. Kemudian boleh bakar. Bakar sehingga habis adunan. Suhu ikut kepanasan oven masing-masing.
 
NOTA
  •  Aku bahagi adunan kek kepada 2 bahagian. Satu bahagian biar kosong, satu bahagian lagi letak pewarna kuning.
  • Bakar bahagian kosong sebanyak 2 lapis kemudian bahagian kuning juga 2 lapis. Setiap lapisan kuning aku tabur dengan parutan cheese. Buat sehingga habis.


1 comment:

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...