Monday, 2 November 2015

Kek Pisang Gebu



      Assalamualaikum semua... Hari ni nak tayang kek pisang gebu... Memang gebu kek ni... Macam span rasanya.... Kek ni aku buat semalam, petang tadi baru sempat potong... Boleh la buat untuk minum petang. Yang lebih tu aku bagi kat jiran sebelah... Nak buat kek pisang ni kena tunggu pisang kat rumah ni masak... Kalau nak beli macam rugi la pulak... Sebabnya kat rumah ni ada tanam banyak pokok pisang... So, cuma tunggu dia masak baru boleh buat... Kalau ikutkan memang aku nak buat masa kek ni tengah dok fames. Ni semua gara-gara kak Duyung Sweets Laling punya angkara laaa... Asyik dok tayang kat face book... Naik geram dibuatnya... So, aku pun google la cari resepi kek pisang... Resepi kek pisang ni istemewa sikit sebab ada campur serbuk horlicks... Sedap oooo.... Memang kena cuba... Satu ja masalah bila buat kek pisang ni, mesti rasa manis tak sama ikut pisang yang kita buat... Ni pun aku dah kurangkan gula kepada 3/4 cawan... Tapi masih manis... Kena pandai ejas la yeeerrr... Ok la, byeee...


 





Kek Pisang Gebu

bahan-bahan : loyang 8 inci (menggunakan api atas & bawah)
2 cawan tepung gandum (DJ guna 1 3/4 cawan tepung dan 1/4 cawan horlicks)
1 sudu kecil serbuk penaik
1 cawan pisang yang sudah dilecek
1/2 sudu besar ovalette
1/4 cawan susu cair atau susu segar
4 biji telur gred B
1 cawan gula kastor (-/+)
1 sudu kecil esen vanilla atau esen pisang
100 ml minyak jagung atau mentega cair



Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 160-170C atau ikut suhu oven masing-masing. Griskan loyang kekdengan mentega.
  2. Dalam bekas/mangkuk yang agak besar, satukan kesemua bahan di atas KECUALI pisang dan minyak jagung/mentega cair. Putar adunan pada kelajuan minima selama 1 minit dan kemudian putar lagi pada kelajuan maksimum sehingga kembang dan gebu.
  3. Masukkan pisang yang sudah dilecek tadi dan putar perlahan hingga sebati. 
  4. Akhir sekali tuangkan minyak jagung/mentega cair dan kacau perlahan-lahan dengan menggunakan senduk kayu atau spatula.
  5. Apabila sudah sebati, tuangkan adunan ke dalam loyang kek dan bakarlah selama 45-50 minit atau hingga masak keperangan.
  6. Setelah masak, sejukkan kek sebelum dipotong.







2 comments:

  1. memang nampak gebus kek pisang syapex ni terliur lah tengok memalam ni

    ReplyDelete
  2. Aduuh mak aiii.... terlio dibuatnya

    ReplyDelete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...