Monday, 11 March 2024

Puding Biskut Tembikai

Puding Biskut Tembikai


    Assalamualaikum semua.... Selamat menyambut bulan ramadhan bagi seluruh umat islam di dunia ni. Macam  mana hari pertama puasa hari ni...? Aku agak mencabar jugak la sebab kat belah utara ni cuaca agak terik dan panas... Dia jadi dahaga ja... Tak nampak benda lain dah... Nampak air jaa... Hihihiii.... Sabar, tinggal berapa jam lagi kita nak berbuka. Sebelum sampai masa berbuka tu kita tengok resepi puding tembikai ni... Menggoda tak....? Hahahaa.... Puding tembikai aku ni warna dia tak berapa merah sangat. Macam tembikai kurang masak pun ada.. Kalau nak bagi nampak lagi menggoda, warna merah tu bagi lagi terang... Kalau ada yang nak mencuba boleh la tengok resepi kat bawah tu.... Byeee...

Puding Biskut Tembikai


 
Puding Biskut Tembikai
C&P : Nor Al Fatihah ( cookpad )

10gm serbuk agar-agar
4 cawan air ( 1 liter )
1 tin susu cair (aku ganti 1 cawan susu segar )
1 cawan susu pekat
7-8 keping biskut coklat Cream-O
1/2 sudu teh perisa strawberi (aku ganti perisa tembikai )
pewarna merah dan hijau


Cara-cara
  1. Buang inti biskut dan patah-patahkan kecil.
  2. Masak agar-agar dan air hingga larut dan mendidih.
  3. Masukkan susu cair dan susu pekat. Kacau hingga mendidih.
  4. Bahagi 3 bahagian. Satu bahagian paling banyak dicampur perisa strawberi dan pewarna merah. Satu bahagian warna hijau dan satu bahagian lagi di biarkan putih.
  5. Tuang separuh adunan hijau ke dalam loyang atau acuan saiz 9 inci. Sejukkan di dalam peti ais 15 minit hingga separuh keras. Kemudian, cucuk-cucuk lapisan hijau dengan garfu.
  6. Tuang separuh adunan putih dan sejukkan di dalam peti ais 5-10 minit hingga separuh keras. Cucuk-cucuk lapisan putih dan tabur biskut.
  7. Tuang adunan merah. Sejukkan sekejap hingga separuh keras. Cucuk-cucuk dan tuang semua adunan merah. Sejukkan di dalam peti ais 15 minit hingga separuh keras.
  8. Cucuk-cucuk lapisan merah dan tuang semua adunan putih. Sejukkan di dalam peti ais 5-10 minit hingga separuh keras.
  9. Cucuk-cucuk lapisan putih dan tuang semua adunan hijau. Sejukkan di dalam peti ais 2-3 jam hingga keras.
  10. Cucuk pencungkil gigi di tepi puding supaya mudah keluar dari loyang atau acuan. Telengkupkan ke atas pinggan.
  11. Potong dan sedia di makan sejuk-sejuk dari peti ais.


Puding Biskut Tembikai

 

No comments:

Post a Comment

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...