Wednesday, 13 April 2016

Red Velvet Mousse Cake


    Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.... Hari ni aku kembali semula dengan resepi kek... Dah lama menyepi...  Dengan cuaca yang panas ni memang tak berapa rajin aku nak membaking... Tak berapa selesa... Bukan takat siang ja panas, malam pun panas jugak... Dengar kata sabtu ni kawasan perlis akan ada catuan air... So, kena la simpan banyak air siap-siap... Kembali pada resepi kek hari ni... Memang sedap jugak kek red velvet mousse ni... Kek ni sesuai untuk orang yang tak suka cheese sebab memang tak letak cheese pun... Cuma guna fresh cream ja untuk krim kek ni... Untuk kek tu boleh guna mana-mana resepi kek red velvet yang suka... Panas-panas ni tak berapa rajin nak tulis panjang-panjang.... Meh la kita layan resepina....






Red Velvet Mousse Cake 


RED VELVET CAKE
source : Rima
copy : kak Ita


Ingredients
1 1/4 cup sifted flour
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp salt
1 tbsp cocoa powder i used berry callebaut
1 tbsp red colouring I used 1 1/2 tsp wilton red paste(no taste)
1/4 cup soft unsalted butter 57g
3/4 cup sugar
1 egg
1/2 tsp vanilla extract
1/2 tsp vanilla extract
1/2 cup buttermilk I used 1/2 cup whole milk plus 1/2 tbsp vinegar/lemon
1/2 tsp vinegar i used heinz distilled white vinegar 5%
1/2 tsp baking soda

Method
  1. Preheat oven to 175 degrees Celsius.
  2. In one container, sieve flour, baking powder and salt. Set aside. In a small container, combine cocoa powder and red coloring and stir well until form a paste (I added a little water).
  3. Using a stand mixer, beat butter with sugar until light and fluffy. Add the egg, beat until blended. Add the vanilla extract and cocoa powder mixture, beat until well blended.
  4. Add in sifted flour and buttermilk alternately. Beginning and ending with flour. (FMFMF)
  5.  In a small bowl, combine vinegar and baking soda and add it to ur batter. Stir well with a spatula. Pour into a 9" baking pan and bake it for 50mins or until cooked.
  6. Let cool on wire rack.



Red Velvet Mousse

50gm dark chocolate
1 cawan fresh cream
1/8 cawan whipping cream
1/2 sudu besar red bright
1/2 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu besar gelatin
30ml air suam


Cara-Cara
  1. Cairkan gelatin dengan air suam. Ketepikan.
  2. Cairkan dark chocolate dengan whipping cream dengan kaedah double boiling. Bila dah cair, masukkan gelatin cair, esen vanilla dan pewarna red bright. Kacau sebati.
  3. Pukul fresh cream hingga kental dan satukan dengan adunan coklat tadi.
  4. Tuang atas kek dan biar mengeras dalam peti ais.





Penyediaan kek

  1. Bila kek dah sejuk, potong kek ikut saiz spring form saiz 8.
  2. Masukkan kek dalam spring form. Kemaskan.
  3. Tuang adunan mousse atas kek.
  4. Biar beku semalaman dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.
  5. Hias ikut kreativiti masing-masing..




2 comments:

  1. nampk sgt sdap nye tu..tp sya suka cheese jgk..haha.. red velvet pon suka

    ReplyDelete
    Replies
    1. dh semestinya yg ada cheese plg sdp...
      hahaaa

      Delete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...