Assalamualaikum. Ni menu petang tadi... Buat pengat ni pun sebab nampak stok skoteng ada lagi. Dulu pernah buat talam sekoteng. Pastu ada lagi baki sekoteng tu.. Tak tau nak buat apa, simpan je laa... Tapi sebab dah simpan lama sangat sekoteng ni aku pun google resepi yang guna sekoteng ni... Cari punya cari, jumpa resepi ni... Tapi baki sekoteng ada lagi.. Pasni nak kena cari lagi la resepi yang guna sekoteng tu.. Tak nak tulis panjang-panjang sebab nak tengok cerita teman lelaki upahan. Aku pun dah tersangkut dengan cerita ni... Huhuuu... Ok la, bye...
RESEPI PENGAT LABU DENGAN SEKOTENG
Sumber : Noorsha
Bahan-Bahan
1/4 biji labu
1/2 cawan sekoteng
1 sudu makan sagu biji
100 gm gula melaka
2 sudu besar gula pasir
300 ml santan pekat
200 ml santan cair @ susu UHT
300 ml air
sedikit garam
sehelai daun pandan diikat
Cara-Cara
- Cairkan gula melaka dan gula pasir dengan air kedalam periuk, biar seketika.
- Apabila telah cair, masukkan santan cair, sekoteng dan sagu biji. Biar ia merenih hingga sekoteng dan sagu lembut.
- Masukkan santan pekat bersama labu yang siap dipotong dan dibuang kulit. Biar ia merenih perlahan sehingga labu lembut. Kacau sesekali tapi jangan terlalu kerap, bimbang labu hancur.
- Bila labu telah empuk, perasakan dengan sedikit saja garam, kacau dan hidang panas @ sejuk
maaf tanye... sekoteng tu ape benda yer... x tau... :-)
ReplyDeleterupa dia panjang dan keras, rasa kenyal mcm sagu biji..
Deleteleh google tengok..
Wah! sedapnya...
ReplyDeletemana nak cari sekoteng nie? puas dah cari kt melaka tapi tak jumpa... huhu
ReplyDelete