BANANA CHOCOLATE RICE CAKE
By : Amy Wong & KS Lee
Rujukan : Buku Lovely Butter Cakes
Dicuba Rasa dan Terjemahan oleh : Ummi @ Home Sweet Home
C&P : Kak Ita
Bahan A
150 gm marjerin atau butter
150 gm gula kastor
3 biji telor
100 gm susu segar
100 gm pisang ranum yang dilecek
1/2 sudu teh esen pisang ~ ita tambah
Bahan B
200 gm tepung berprotein rendah , tepung kek atau tepung naik sendiri
30 gm chocolate rice ~ ita lebihkan 50 gm
1/4 sudu teh soda bikarbonat
Hiasan
2 biji pisang ~ dipotong nipis bulat ~ yg ni ita tak letak
1/4 cawan hirisan badam ~ kak ummi tambah
~ ita guna kacang pistchio anda boleh guna juga apa kekacang yg di sukai. Letak bahan kekacang membuatkan kek ni lagi sedap dan rangup bila di gigit
Cara-Cara
- Panaskan oven pada suhu 170 C
- Sediakan loyang 8 X 3 X 3 inc
- Alas baking papaer dan griskan dengan butter
- Pukul marjerin atau mentega dan gula hingga nampak keputihan.
- Masukkan telor satu per satu ~ pastikan pukul telor hingga bercampur rata, baru dimasukkan yang berikutnya dan pukul hingga sebati.
- Secara berselang seli, masukkan tepung (tepung dan soda ni campur dan ayak) dan susu, adun rata. Perlahan-lahan masukkan pula pisang lecek dan gaul sebati dengan spatula. Masukkan coklat cip dan gaul rata
- Tuangkan ke dalam loyang saiz 8x3x3 inci yang telah digris dan dialas (kak ummi guna mangkuk Pyrex jek, so just gris mentega saja, x perlu alas)
- Ratakan adunan dan susun hirisan pisang di atasnya. ~ yg ni ita tak letak. Taburkan kekacang di atas kek
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170C selama 40 minit/hingga masak.
Bestnya akk tgk kek ni..
ReplyDeleteBlm try versi ni