Assalamualaikum dan selamat petang semua.... Sihat ke...? Aku, Alhamdullah sihat. Cuma kat belah utara ni cuaca dia hangat lain macam. Nak-nak waktu tengahari. Ni dok dalam rumah serupa kena salai pun ada... Hahahaa... Kalau kat luar ok lagi sebab kat kampung aku ni angin masih kuat. Kalau tidoq dalam buai buleh hanyut lama oooo.... Berbalik pada resepi hari ni aku nak share resepi cheesecake. Sedap cheesecake ni bila makan time sejuk. Rasa bercoklat pulak tu...Untuk base dia aku tak pakai oreo. Aku tukar guna cream-o yang inti coklat tu. Sedap jugak. Kalau ada yang nak buat buleh tengok resepi kat bawah tu.... Bye... Jangan lupa jaga kesihatan & minum banyak air kosong musim panas ni....
Chilled Cheese Chocolate Cake
C&P : AkuZack
Lapis Bawah
100gm oreo ( aku guna cream-o )
Cara-cara
- Kisarkan oreo bersama cream.
- Tekan rata dalam loose pan 6". Masuk dalam peti sejuk.
Lapisan Atas
125gm cream cheese ( lembutkan )
60gm gula kastor
1 keping oreo ( hancurkan. kalau nk lebihkan boleh tambah. jgn byk sgt )
75gm whipping cream ( pukul kental )
1/2 sudu besar + 1/2 sudu teh serbuk gelatine
40ml air
Cara-cara
- Pukul cream cheese dan gula kastor sehingga lincin.
- Campurkan gelatine dan air. Biarkan kembang 2 minit. Masak secara double boiler sehingga cair. Tuangkan adunan gelatine ke dalam adunan cheese tadi.
- Masukkan bahan lain pukul sebati ( oreo yang telah dihancurkan & whipping cream ). Kemudian tuang ke atas biskut oreo tadi. Masuk dalam peti sejuk sehingga cheese tu agak-agak keras.
Chocolate Mousse
125gn whipping cream ( pukul kental )
1 sudu teh vanilla essence
1/2 sudu besar serbuk gelatine ( campur dgn 3 sudu besar air panas )
25gm serbuk koko + 40gm gula icing
1/2 sudu besar nescafe + 1/2 sudu besar air panas
sedikit susu pekat ( jika adunan pahit )
Cara-cara
- Pukul whipping cream hingga kental dan masukkan semua bahan untuk mousse. Kalau adunan rasa pahit, tambah susu pekat sedikit.
- Kemudian tuangkan ke atas lapisan cheese yang sudah keras tu dan masukke dalam peti sejuk semula untuk keraskan chocolate mousse.
Chocolate Ganache
50gm dark compound chocolate
50gm fresh cream
Cara-cara
- Double boil fresh cream sampai mendidih. Masukkan chocolate yang dicincang, tutup api dan alihkan dari double boiler. Kacau rata.
- Suamkan dulu sebelum di tuang ke atas chocolate mousse yang sudah keras. Masuk dalam peti ais semula selama kira-kira 3 jam.
- Bila chocolate ganache dah keras, boleh la dihidangkan. Potong dengan pisau yang direndam dalam air panas dan dilap kering.
No comments:
Post a Comment
harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...