Assalamualaikum dan selamat petang semua... Seperti yang dijanjikan, hari ni aku share satu lagi resepi kek yang menggunakan bahan-bahan dari biscoff... Kek ni sangat mudah nak buat, tak perlu oven tapi memerlukan kerajinan saja... Hahahaa.... Selain itu kek ni agak makan modal jugak kalau nak buat. Tu yang bahagian kek batik tu aku letak 100gm ja biskut biscoff. Selebihnya aku latak biskut marie.... Tapi kalau ada modal lebih boleh ja letak kesemua biskut biscoff tu... Kalau ada yang nak mencuba boleh tengok resepi kat bawah tu... Byeee....
Kek Batik Biscoff
C&P : FB Mr. Ali
Lapisan Kek Batik Biscoff
300 gram biskut biscoff , kalau takde or nak kurangkan bajet pakai je 300 gram biskut marie ( aku guna 100gm biskut biscoff & 200gm biskut marie )
130 gram butter
1/4 cawan susu pekat
1/2 cawan milo
1/2 cawan serbuk koko
1 sudu makan biscoff spread
3/4 cawan fresh milk atau full cream milk
Cara-Cara
- Cairkan 130 gram butter atas kuali. Butter pastikan suhu bilik ya. Api perlahan.
- Bila dah cair sepenuhnya , sila TUTUP API & masukkan susu pekat, milo, serbuk koko, fresh milk atau full cream milk dan biscoff spread.
- BUKA API, PERLAHAN SAHAJA API TU, dan kacau semua bahan tadi sehingga sebati dan pekat. Jangan cair sangat atau pekat sangat. Sampai warna sos tu sekata dan tiada ketul2. Kalau ketul ketul halus tidak mengapa.
- Dah sebati TUTUP API, biarkan dalam 2 minit baru masukkan 300 gram biskut biscoff yg dipatahkan kecil kecil. Kalau tak nak pakai biskut biscoff boleh pakai biskut marie sahaja.
- Gaul sebati. Dah sebati dengan biskut, terus masukkan kedalam loyang. Mampatkan. Setkan dalam peti sejuk bahagiam chiller biasa tu dalam sejam
Lapisan Biscoff Mousse
250 gram cream cheese
50 gram biscoff spread.
20 gram gula icing
160 gram dairy whipping cream + 1 sudu makan gula icing
Cara-Cara
- Putar 250 gram cream cheese selama 2- 3 minit ( pastikan cream cheese sudah berada pada suhu bilik
- Kemudian
Topping Biscoff
130 gram biscoff spread yang dicairkan
Cara-Cara
- Cairkan 130 gram biscoff spread. Dah cair , off api, biar dalam 10 minit, baru tuang atas lapisan mousse tadi.
- Setkan semalaman, potong cantik cantik.. dah boleh makan
No comments:
Post a Comment
harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...