Assalamualaikum semua... Hari ni aku nak share resepi kek aiskrim onde-onde pulak. Kek ni special sikit sebab aku buat untuk birthday aku hari ni... Bila dah selalu dok buat kek ni tak tau nak buat kek apa untuk birthday sendiri... Nak buat kek aiskrim onde-onde ni pun pikir banyak kali sebak susah sangat nak jumpa ice cream Nestle coconut gula melaka ni. Pi sana tak da, pi kedai tu tak da.. Dah tak jumpa ingat nak tukar buat kek aiskrim kit-kit je la... Hari nak pi beli aiskrim kit-kit tu boleh pulak jumpa aiskrim Nestle coconut gula melaka. Apa lagi amek 2 bekas terus la... So tahun depan kalau tak ada idea aku but kek aiskrim kit-kat laa... Hahahaa.... Apa-apa pun aku bersyukur sangat dapat sambut birthday tahun ni... Diharapkan Allah kurniakan aku dengan kesihatan yang baik... Aminnn... Kalau ada yang rajin boleh la tengok resepi kat bawah tu... Dulu pun aku pernah buat versi aiskrim oreo... Selamat mencuba... Byeee....
Kek Aiskrim Onde-onde ( Onde-onde Ice Cream Cake )
Rujukan 1 : Rahel
Rujukan 2 : Qasey Honey
Kek Span Pandan
C&P : Kak Ita (Kek Span Vanilla )
4 biji telur gred A
180 gm gula halus
170 gm tepung kek
70 gm air
5 gm baking powder ( 1 sudu teh)
15 gm ovellete
50 gm minyak jagung
1/2 sudu besar pandan emulco
Cara-Cara
- Satukan, tepung kek dan baking powder kemudian di ayak. Kalau rajin ayak 3 X kalau rasa macam nak cepat sekali pun ok!
- Masukkan semua bahan ke dalam mesin pemutar kecuali minyak jagung. Kemudian putar dengan speed perlahan dulu.
- Bila nampak dah bersatu, tukar speed laju dan putar hingga ringan dan gebu. Jangan putar lama sangat ya.. sampai dia dah gebu aje.. kalau lama nanti lepas bakar kek turun. Bila dah gebu, tutup mixer..
- Tuangkan minyak dan kaup balik dengan spatula aje.. hingga rata. Jangan lama-lama tau kaup balik.. sampai rata minyak tu aje..
- Bahagi adunan kepada 2 dahagian. Satu dituang ke dalam loyang bulat 8 inci dan satu lagi dituang ke dalam loyang 9x9 inci.
- Bakar selama 15-20 minit atau sehingga masak. Setelah masak biar kek sejuk di atas redai.
- Apabila kek sejuk, potong kek bulat kepada dua bahagian. Untuk kek 9x9 inc, potong kepada 3 bahagian lebih kurang 2.5 inci setiap satu. Sebelum potong, buang sedikit bahagian atas kek supaya kek tidak tebal. ( contoh gambar kat bawah ).
Caramel Gula Melaka
C&P :Kak Ita
25gm gula melaka
1 helai daun pandan
1/2 sudu besar gula
1/4 cawan air
Cara-cara
- Satukan adunan dan masak hingga gula larut dan pekat.
- Jika kurang pekat campurkan 1/2 sudu teh tepung jagung yang dibancuh sedikit air.
- Masak semula hingga pekat.
- Sejukkan. Bila dah sejuk baru drizzle atas kek.
Cara Penyediaan
-1 1/3 cawan fresh cream ( dipukul hingga soft peak )
-1 bekas Nestle coconut gula melaka
-coconut flakes
-kek span pandan ( resepi diatas )
Cara-Cara
- Sediakan loose tin 7". Letakkan sekeping kek bulat pada dasar loyang. Kemudian susun kepingan kek setinggi 2.5 inc pada keliling kek hingga kemas.
- Masukkan aiskrim dan ratakan. Apabila telah penuh, tutup dengan kepingan kek bulat.
- Simpan dalam peti sejuk pada bahagian beku selama semalaman atau lebih daripada 3 jam.
- Apabila kek telah beku sepenuhnya, keluarkan kek dari loyang dan
salut keseluruhan kek dengan fresh cream. Kemudian salut seluruh kek dengan coconut flakes dan drizzle atas kek dengan caramel gula melaka. Paipkan keliling kek dengan baki fresh cream.
- Simpan semula dalam peti ais pada bahagian beku sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment
harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...