Wednesday, 4 June 2025

Kek Lapis Tembikai Susu Cheese

Kek Lapis Tembikai Susu Cheese
 
 

   Assalamualaikum semua... Pagi ni aku nak update resepi kek lapis yang keempat pulak. Kek lapis tembikai susu cheese... Bau wangi manis-manis kek lapis ni.. Suka aku... Untuk kek lapis ni aku guna butter farm fresh. Ok, sedap jugak... Tapi lidah ni dah biasa guna golden churn memang akan ke arah golden churn laa... Kelemahan butter ni sebab dia buat 200gm untuk satu ketol. Kalau hang nak buat separuh adunan kek lapis pun kena beli seketol lagi. Kalau nak buat full resepi kena beli 3 ketoi.. Sapa nak cuba boleh tengok resepi kat bawah tu... Byeee...
 
 
Kek Lapis Tembikai Susu Cheese

 
Kek Lapis Tembikai Susu Cheese
C&P : FB Dapur Kitak

450 gram marjerin ( aku guna butter farm fresh )
250 gram cream cheese
100 gram gula halus
30 gram ovalet
10 biji telur gred A
400 gram susu pekat
1 sudu teh esen vanila
100 gram creamer
350 gram tepung gandum
150 gram susu perisa tembikai susu
3 sudu besar kodial tembikai susu
karamel coklat cip secukupnya
pewarna hijau secukupnya
perwarna kuning secukupnya

 
Cara-Cara
  1. Pukul gula, marjerin, ovalet & cream cheese sehingga kembang.
  2. Masukkan telur satu persatu sehingga habis.
  3. Masukkan susu pekat, esen vanilla & creamer. Putar sebati.
  4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga habis.
  5. Masukkan susu berperisa tembikai susu & kordial tembikai susu. Putar sebati.
  6. Bahagi adunan kepada 3 bahagian. Bahagian pertama letak pewarna hijau. Bahagian ke2 letak sedikit warna hijau. Bahagian ke3 letak pewarna hijau+kuning secukupnya.
  7. Sapu bawah loyang 8×8×4 dengan marjerin & alas dengan baking paper. Panaskan oven selama 10 minit suhu 180C. Lapisan pertama bakar guna api atas dan bawah. Buat 4 lapisan untuk lapisan hijau terang. Lapisan kedua & terakhir bakar guna api atas sahaja. Bakar selama 8 minit suhu 150C.
  8. Tuang pula lapisan hijau muda. Bakar sehingga masak.
  9. Sambung melapis untuk adunan hijau+kuning. Tabur sedikit caramel chocolate chips pada lapisan ini. Tabur berselang seli. Bukan setiap lapisan hijau+kuning. Buat sehingga habis lapisan.
 
 
Kek Lapis Tembikai Susu Cheese

No comments:

Post a Comment

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...