Assalamualaikum & selamat petang semua... Petang ni aku nak share satu lagi biskut raya haji nanti. Sedap biskut ni. Lagi sedap kalau letak banyak filling hazelnut kat biskut tu. Aku boh sikit ja sebab filling hazelnut tu pun tinggal sikit. Kalau beli tambah nanti ada lebih lagi. Pastu tak tau nak buat apa. Peram je la dalam peti sejuk tu... Ni cukup-cukup untuk biskut yang aku buat ni. Untuk biskut ni aku guna butter farm fresh. Masalah butter ni bau dia tak bangkit sangat.. Kalau butter lain dia bau lemak-lemak berkrim. Ni macam kureng bau dia. Rasa ok, sedap... Sapa yang nak buat biskut ni boleh tengok resepi kat bawah tu. Biskut ni ala-ala nutella pod laa...
Hazelnut Button Cookies
C&P : TikTok AINNA
250gm butter ( aku guna butter farm fresh )
1/2 cawan gula aising
3 sudu besar tepung susu
3 sudu besar serbuk koko
1/2 cawan tepung jagung
2 cawan tepung gandum
Cara-cara
- Kacau butter & gula aising sampai sebati. Tak perlu kacau lama-lama.
- Masukkan tepung susu & serbuk koko. Kacau sebati lagi.
- Kemudian masukkan tepung jagung, kacau lagi sekali.
- Last sekali masukkan tepung gandum. Tepung gandum pastikan masuk sikit-sikit. Uli sampai doh tak melekat kat tangan.
- Kalau doh dah ok, tak perlu habiskan baki tepung tapi kalau doh lembik & melekat lagi kat tangan boleh tambah tepung gandum sikit.
- Bulatkan doh guna saiz 1/2 tbsp. Kacau-kacau putih telur. Masukkan doh ke dalam putih telur & almond nibs.
- Buat lubang kecil kat tengah doh. Bakar suhu 160C 15-20 minit dalam oven yang di panaskan.
- Lepas biskut keluar dari oven biarkan sampai suam baru paipkan filling hazelnut.
- Bakar lagi sekali 3-4 minit atau sampai permukaan hazelnut filling tu jadi keras sikit. Bila sentuh dengan hari filling tu tak melekat.
No comments:
Post a Comment
harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...