Wednesday 25 June 2014

Congo Bars



     Assalamualaikum semua... Kali ni aku mencuba resepi congo bars pulak... Tak sangka nak buat congo bars ni sangat mudah. Tak payah guna mixer pun cuma guna spatula ja... Rasa congo bars ni sangat sedap bila ada kekacang pecan. Walaupun harga kacang pecan ni agak mahal, tapi amat berbaloi sebab congo bar ni betol-betol sedap. Kalau nak tukar kekacang lain macam walnut atau almond pun ok jugak... Tak letak pun tak pa... Ditambah pula dengan rasa coklat dari coklat chips tu. Untuk coklat chips tu aku guna yang saiz kecil dan yang saiz besar. Walaupun aku dah kurangkan gula, tapi rasa manisnya masih lagi terasa. Ni mungkin disebabkan kemanisan dari coklat chips tu la kot.. Untuk congo bars ni aku bakar guna loyang 10x10. Sebab tu ja loyang paling besar yang aku ada. Nampak tinggi la sikit congo bars aku ni... Ok la, jom kita layan resepi dia pulak...





Congo Bars
Sumber : Rima
C&P : Kak Ita

Bahan-Bahan
-315 gm tepung gandum
-2 1/2 sudu kecil baking powder
-1/2 sudu kecil garam
-150 gm butter
-320 gm gula perang - boleh kurangkan [ aku letak 250gm ]
-3 biji telur
-1 sudu kecil esen vanila
-250 gm chocolate chips
-1 cawan kacang pican atau apa2 kekacang - optional
-Kepingan badam untuk taburan - optional


Cara-Cara
  1. Ayak tepung, baking powder dan garam dalam bekas besar dan ketepikan.
  2. Dalam bekas lain campurkan gula perang bersama mentega dan kacau rata sehingga butter melarut.
  3. Masukkan telur sebiji demi sebijik dan putar sebati.
  4. Masukkan esen vanila.Masukkan tepung , baking powder dan garam yang telah di ayak dan kacau rata.
  5. Akhir sekali masukkan chocolate chips dan kekacang dan gaul sempurna.
  6. Tuangkan adunan kedalam tin pembakar ukuran 13 X 9 [ aku guna loyang 10 x 10 ] yang telah digris dgn butter dan dialas dgn kertas minyak. Ratakan permukan adunan dan taburkan kepingan badam dan chocolate chips jika suka sebagai hiasan.
  7. Bakar pada suhu 170C selama lebih kurang 30 minit atau sehingga permukaan atasnyer kuning keemasan. Jangan terlebih bakar.







12 comments:

  1. wah, mewahnya dengan taburan hirisan badam dan coklat cip..sedap nih!!^_^

    ReplyDelete
  2. Salam Syafiq,

    Alahai sedapnya tengok congo bars tu. Masih belum berkesempatan pun nak buat. Boleh lah nanti refer ke resipe ni :) Oh btw, I jumpa blog you di ABM punya blog. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq sbb follow blog sy...
      nti sy bertandang ke sana pulak ok...

      Delete
    2. Terima kasih Syafiq sebab sudi follow kakak juga. Bahasakan kakak je lah ye sebab rasanya I lebih tua dari you :)

      Delete
  3. Nak tanya kenapa klau buat dya dibahagian bawah jadi lembik

    ReplyDelete
  4. Naka tanya kenapa kalau lepas bakar dya jadi berminyak n lembik eh dibahagian bawah

    ReplyDelete
  5. Nak tanya kenapa klau buat dya dibahagian bawah jadi lembik

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pn x pasti...
      mgkn api oven bhgian bwh tu kurg panas, so boleh jd lmbt masak...

      Delete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...