Assalamualaikum dan selamat petang semua... Macam mana puasa...? OK kerr.... Disebabkan sekarang ni musim panas, aku pun buat la resepi air untuk berbuka nanti... Kali ni aku cuba buat air katira. Aku memang tak pernah lagi rasa air katira ni. Apa yang aku tau air katira ni asal dari johor... Kalau tengok bahan-bahan dia macam bahan nak buat laici kang. Tapi air katira ni dia letak susu pekat dan kordial tebu. Aku pun tak tau kata ada kordial tebu... Hahaaa.. Sedap rupanya air katira ni... Minum pula time hangat-hangat ni.. Perrhhh.... Sabaqqqq.... Tunggu time berbuka satgi.... Kalau sapa-sapa nak mencuba buleh tengok resepi kat bawah tu....
Air Katira
C&P : Salina Jalaludin ( cookpad )
5 gm gula batu
5 sudu besar gula pasir
2 cawan air
5 gm selasih (direndam)
5 biji getah anggur (direndam)
3 biji kembang semangkuk (direndam semalaman)
1 bungkus cincau (dipotong dadu)
3 sudu besar pes perasa tebu
2 titik pewarna ros (untuk bagi air gelap sedikit hijaunya) - aku ganti pewarna hijau
6 sudu besar susu pekat
1 gelas ais batu
Cara-cara
- Getah anggur, selasih dan kembang semangkuk tu direndam sehingga kembang. Cincau dipotong dadu.
- Gula batu dan gula pasir dimasak sehingga mendidih. Sejukkan seketika. Kemudian masukkan pes perasa tebu dan susu pekat. Kacau sebati.
- Untuk dihidangkan, masukkan ais batu ke dalam gelas. Tuangkan air katira. Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment
harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...