Assalamualaikum semua... Hari ni aku nak share resepi kek lapis yang ke5 untuk hari raya nanti. Sapa peminat green tea kena cuba tau... Sebab apa kena cuba..? Sebab sedap laa... Sebelum ni pernah buat kek lapis green tea jugak, tapi yang tu letak emulco. Yang ni guna serbuk green tea... Rasa memang berbeza. Yang guna serbuk green tea ni lagi sedap dari yang guna emulco. Sapa yang nak cuba boleh tengok resepi kat bawah tu... Esok last aku update resepi kek lapis untuk hari raya nanti... Byeee....
Kek Lapis Green Tea Cheese
C&P : FB Dapur Kitak
500 gram butter/marjerin
50 gram gula kastor
30 gram ovalet
10 biji telur gred A
1 sudu teh esen vanila
250 gram susu pekat
2 sudu besar golden syrup
100 gram horlick
50 gram susu tepung
50 gram tepung aiskrim vanila
50 gram coffeemate
25 gram serbuk green tea
280 gram tepung gandum/pau/hongkong
250 gram cream cheese
1 sudu besar warna hijau
1 sudu besar warna putih
50 ml whipping cream
50 ml susu full cream
Cara-cara
- Pukul gula, ovalet, butter sehingga kembang.
- Masukkan telur satu per satu. Pastikan telur sudah sebati baru masukkan telur yang lain.
- Masukkan susu pekat, esen vanila dan golden syrup. Pukul sebati.
- Masukkan horlicks, susu tepung, tepung aiskrim vanila dan coffeemate. Pukul sebati.
- Masukkan tepung gandum / pau / hong kong, whipping cream dan susu full cream secara berselang seli sehingga habis.
- Bahagi kepada dua bahagian. Satu bahagian masukkan cream cheese yang telah dipukul. Masukkan pewarna putih. Sebatikan. Satu bahagian lagi masukkan pewarna hijau dan serbuk green tea. Sebatikan.
- Alas loyang 8×8×3.5 dengan baking paper. Panaskan oven 170C°. Masukkan adunan green tea dalam loyang dan ratakan. Bakar mengunakan api atas & bawah.
- Masukkan adunan cheese. Ratakan. Lapisan kedua hingga terakhir bakar menggunakan api atas. Buat sehingga habis kesemua adunan.
No comments:
Post a Comment
harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...