Resepi Chocolate Sponge Cake
By : Juwita@Juwita Faris and Family
C&P : QH
( 2 Loyang Kek 8 inci sebab resepi ni dua kali ganda dari resepi asal )
BAHAN A:
-6 biji kuning telur
-200 gram gula castor
-240 gram tepung kek
-100 ml minyak masak
-2 sudu kecil esen vanila
-1 sudu kecil baking powder
-1 sudu kecil soda bikarbonat
Cara-cara:
- Campurkan semua Bahan A ke dalam mangkuk adunan.
- Kacau rata menggunakan senduk kayu. Ketepikan.
BAHAN B:
-60 gram serbuk koko Van Houtan
-240 ml air panas
Cara-cara:
- Satukan bahan B.
- Kacau sehingga serbuk koko hancur.
- Masukkan Bahan B ke dalam mangkuk Bahan A dan kacau rata. Ketepikan
BAHAN C:
-6biji putih telur
-120gram gula castor
-1/2 sudu kecil cream of tar tar
- Loyang kek 8 inci 2 biji
Cara-cara:
- Sapu dasar dan keliling loyang dengan marjerin. Alas dasar loyang dengan cooking sheet.
- Panaskan oven dengan suhu 170 degree.
- Dengan menggunakan mixer, pukul putih telur bersama cream of tar tar selama 2 minit.
- Masukkan gula sedikit demi sedikit sehinggan gebu dan bertanduk. Adunan tidak tumpah walaupun diterbalikkan mangkuk pengadun.
- Campurkan adunan kuning telur ke dalam adunan putih telur.
- Kaup balik adunan supaya sekata. Jangan terlebih kacau.
- Bahagi adunan sama banyak kepada dua bahagian dan masukkan adunan ke dalam loyang. Bakar sekali gus.
- Bakar dengan suhu 170 degree selama 50 minit atau sehingga kek masak [ aku bakar 40 minit pada suhu 150C ].
- Sejukkan di atas redai.
CARA MENGHIAS KEK BLACK FOREST
Bahan-bahan:
-Non Dairy Whip Cream [ aku guna 2 cawan ]
-Satu tin dark sweet cherry
-Buah cherry bertangkai secukupnya
-Coklat compound [ diparut ]
-Coklat rice
Cara-cara:
- Bila kek sudah sejuk, potong kepada 2 lapis. So, anda akan dapat 4 keping kek. Toskan dark sweet cherry dan simpan jusnya. Potong cerry tersebut kecil-kecil.
- Pukul non dairy whip cream hingga kental, ringan dan gebu. Jangan sampai terlebih pukul.
- Letak sekeping kek atas papan kek dan renjis sedikit jus dark sweet cherry. Sapu fresh cream bagi rata, pastu susun dark sweet cherry secara rawak.
- Letakkan lapisan kek kedua di atasnya. Ulang proses yang sama seperti di no. 3 untuk lapisan berikutnya.
- Selepas tutup dengan lapisan keempat kek, sapu fresh cream di seluruh kek.
- Pastu boleh la deco ikut kemahiran sendiri..
Anak-anak buahku yang tak sabar nak ngap...
Nyamm... Nyammm...
selamat berpuasa
ReplyDeletemesti sedap berbuka kalu ada kek ni
cantik
slmt berpuasa jgk...
Deletemmm... btol tu..
tempting giler kek ni.. =D
ReplyDeletebiasa la...
Deletebulan puasa...
DUGAANNNN...
hehehee....