Monday, 15 July 2013

Kuih Lompang Jagung



   Assalamualaikum dan selamat petang... Hari ni aku buat kuih lompang, lompang jagung... Kalau tengok hari ni, ramai kengkawan blog yang lain buat menu yang berasaskan jagung. Aku pun tak mau ketinggalan jugak la untuk buat menu yang guna jagung nih. Aku rasa best sangat buat lompang ni sebab dah lama aku dok buat lompang, ni la kali ke-3 jadi lubang kat tengah-tengah tu. Syok sangat... Alhamdulillah, berkat bulan ramadan kot. Kuih lompang ni aku buat separuh adunan saja dari resepi asal... Dapat la dalam 11 biji... Kira cukup la untuk kami sekeluarga tiga beranak... Bau kuih lompang ni pun dah tak tahan... Sabar-sabar kejap lagi dah nak berbuka... Ok la, jom kita layan resepi kat bawah ni...






Bahan-bahan: [ 1/2 adunan ]

-1/2 + 1/8 cawan tepung beras
-1 1/8 cawan jus jagung (kisar 1 tongkol jagung dengan air)
-1/4 + 1/8 cawan gula
-Beberapa titis perisa jagung
-Sedikit kapur makan (campur dengan sedikir air)
-Kelapa muda diparut dan digaul dengan sedikit garam


Cara-cara:
  1. Kisar jagung dengan air. Jadikan 1 1/8 cawan jus.
  2. Campurkan tepung, gula dan jus jagung. Masukkan kapur makan. Kacau hingga larut dan tapiskan.
  3. Panaskan air kukusan terlebih dahulu.
  4. Oleskan acuan lompang dengan sedikit minyak. Tuangkan adunan dan kukus kira-kira 10 minit.
  5. Sejukkan sebelum dikeluarkan dari acuan. Hidangkan bersama kelapa parut.




Selamat Berbuka Puasa...




4 comments:

  1. Replies
    1. Kalau ada masa nti cuba la buat..
      boleh la tau mcm mana rasa kuih lompang jagung ni...

      Delete
  2. yuhu..cantiknya lobang tu..akak dulu2 ada gak but..tp x jadik...nnti ad masa nj juga buat lompang berlubang!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila keluarkn dr acuan kurg cntik sikit...
      dh lama gak x bt sbb dlu bt x mau jd lubang..
      x sangka kali ni mjd...

      Delete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...