Sunday 28 October 2012

Mee Goreng di petang hari



  Petang-petang ni kalau makan mee goreng memang best. Kali ni aku guna daging korban yang disedekah masa raya korban hari tu. Kalau simpan lama-lama daging tu dah tak best, so aku pun tambah dalam mee goreng tu. Hmmm... Jom tengok cara nak masaknya.


Bahan-Bahan

-350gm mee kuning
-2 pokok sawi
-220gm daging
-5 biji cili kering [ rendam ]
-6 ulas bawang merah
-4 ulas bawang putih
-1 sudu besar kicap pekat
-2 sudu besar kicap cair
-1 sudu besar sos tiram


Cara-Cara

  1. Basuh dan toskan mee kuning.
  2. Tumbuk cili kering dan cincang bawang putih dan bawang merah.
  3. Bersihkan daging, potong nipis-nipis dan rebus. Simpan air rebusan.
  4. Tumis bawang putih, bawang merah dan cili kering yang ditumbuk hingga naik wangi.Masukkan daging rebus. Tambah air rebusan daging jika perlu.
  5. Tambah kicap pekat, kicap cair dan sos tiram.
  6. Masukkan mee kuning. Kacau seketika. Kemudian masukkan kesemua sayur dan gaul rata.
  7. Angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...