Malam ni aku nak buat kuih lopes. Kuih ni memang senang. Cuma bahan utama dia beras pulut ja. Aku buat malam ni bukan apa, senang, esok tak payah sibuk-sibuk nak buat sarapan. Selalunya kuih ni selalu beli waktu bula puasa, bulan-bulan lain orang jarang jual. Sebab apa aku tak tau. Ni memang peberet ayah aku. Hari-hari dia beli masa bulan posa. So, aku pun belajar buat la. Pas ni dah tak yah beli selalu dahhh...
Bahan-Bahan [ menghasilkan dalam 10 biji ]
-200gm beras pulut
-1/2 sudu teh pewarna hijau
-1/2 sudu teh perasa pandan
-kelapa parut + secubit garam
-daun pisang [ saiz 5cm x 20cm ]
-gelang getah [ untuk ikat pulut ]
Air Gula
-3/4 cawan gula merah
-1/2 cawan gula pasir
-1/4 cawan air
-1 helai daun pandan [ disimpul ]
Cara-Cara
- Cuci beras pulut dan rendam selama 2-3 jam. Tambah pewarna hijau dan perasa pandan.
- Kemudian toskan.
- Ambil daun pisang dan buat kelongsong seperti membalut ketupat palas. Masuk beras pulut kedalam kelongsong daun pisang dan lilit membentuk segi tiga. Ikat dengan gelang getah.
- Masukkan beras pulut yang telah siap diikat kedalam periuk yang telah didihkan dengan air.
- Rebus selama 30 minit atau sehingga masak. Sejukkan dan golek dalam kelapa parut.
- Untuk air gula, masak kesemua bahan dan tapis.
kuih lopes belum dimasak
kuih ni kalau buat malam pastu makan pg esok pun ok lg. Janji x salut dengan kelapa parut, tkot basi.
selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment
harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...