Assalamualaikum semua.... Hari ni nak share resepi cheesecake pulak. Kali ni aku guna buah nangka. Sedap jugak bila nangka ni buat cheesecake. Nak sedap guna nangka yang baru masak. Nanti dia tak lembik sangat. Guna yang crunchy lagi best. Bila gigit dapat rasa texture nangka tu. Kalau guna yang masak ranum takut dia nak masam. Kecuali hangpa boleh habiskan dalam masa sehari cheesecake tu. Ni aku guna nangka kat rumah aku. Baru belajaq buah. Mak aku bela dia dari anak biji sebab dia tumbuh sendiri. Tak sangka nak berbuah walaupun anak biji. Selalu beli pokok anak kawin. Buah dia tak besar mana pun. Nak bagi kat jiran pun tak cukup. Sebab tu aku test buat cheesecake ni. Untuk base cheesecake ni aku tak guna biskut, aku guna kek span. Resepi ni aku gabung dari resepi dari blog² lain. Guna apa yang ada... Sapa nak cuba boleh tengok resepi kat bawah tu... Byeeee...
Nangka Cheesecake
By : Syapex Kitchen
Untuk Base ( aku ganti kek span )
100g biskut merie or digestive
50g butter - cairkan
100g biskut merie or digestive
50g butter - cairkan
Cara-Cara
- Hancurkan biskut sehingga menjadi serbuk. Sediakan loyang springform atau cake ring 6 inci.
- Tuang mentega ke dalam biskut. Kacau rata. Tuang ke dalam loyang dan padat2kan. Simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya 30min-sejam.
Cheesecake
250g cream cheese
200ml whipping cream
90g gula
8g gelatin + 30ml air panas
sedikit potongan nangka
200ml whipping cream
90g gula
8g gelatin + 30ml air panas
sedikit potongan nangka
Cara-cara
- Pukul cream cheese dan gula hingga gula hancur dan nampak gebu. Ketepikan. Pukul whipping cream hingga kental. Satukan dengan adunan cream cheese. Sebatikan.
- Bancuh gelatin dengan air panas. Kacau sehingga gelatin larut. Suamkan. Masukkan gelatin ke dalam adunan cream cheese dan pukul lagi hingga sebati.
- Gunakan spatula, masukkan buah nangka yang dipotong kecil.Tuang ke dalam loyang biskut tadi. Dan sejukkan semula di dalam peti ais lebih kurang 2-3jam.
Jelly Nangka
100gm nangka + 100ml air ( kisar jadi paste )
Nangka di dadu kecil secukupnya
4 gm gelatin
30 ml air
1 sudu besar gula
Nangka di dadu kecil secukupnya
4 gm gelatin
30 ml air
1 sudu besar gula
Cara-cara
- Tuangkan gelatin atas air dan biarkan kembang. Panaskan secara kukusan hingga gelatin mencair
- Satukan nangka yang di kisar dalam periuk kecil bersama gula dan masak dengan api sederhana.
- Tuangkan gelatin dan gaul rata.
- Setelah adunan jelly sejuk sedikit barulah masukkan nangka yang didadu kecil dan gaul rata.
- Tuangkan jelly ni atas kek.
- Simpan dalam peti ais semalaman hingga jelly keras.
- Bila kek ini dah sejuk bolehlah di keluarkan dari pan.
- Kek ni sangat enak di makan dingin.
No comments:
Post a Comment
harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...