Assalamualaikum semua.... Bertemu lagi dengan resepi kek. Hari ni aku nak share resepi kek coklat kunafa yang aku dah upgrade. Yang ni aku upgrade letak kek span pistachio & krim tu aku tak guna cream cheese. Dulu aku buat guna cream cheese dia rasa masam & macam tak sesuai... Kali ni aku guna mascarpone cheese & yessss.... Sangat sedap rasa dia. Untuk pistachio spread tu aku guna yang murah. Rasa dia OK laa.. Sesuai dengan harga... Kek ni aku asalnya nak buat untuk hari lahir tahun depan. Bila tengok tarikh jatuh masa bulan posa... Nahhhh.... Kena ganti kek lain laa... Kena buat kek yang kena tema bulan posa macam kek + pudding kaa... Haaa... Tengok la macam mana nanti. La ni kita layan resepi kek ni dulu...
Chocolate Kunafa Pistachio Cake
By : Syapex Kitchen
Kek Coklat
Bahan A
1/3 cawan serbuk koko
1/3 cawan gula perang
1/3 cawan susu segar
1/3 cawan susu pekat manis
1/3 cawan minyak jagung
Bahan B
1/3 cawan + 1 sudu besar tepung kek*
1/3 sudu kecil baking powder*
1/3 sudu kecil soda bikarbonat*[ diayak ]
Bahan C
1 biji telur
1/2 sudu teh esen vanila
Cara-Cara
- Masak bahan A dengan api kecil sehingga sebati atau gula hancur. Sejukkan.
- Pukul telur bersama esen vanila hingga berbuih. Kemudian satukan dengan bahan A yang telah sejuk tadi. Kacau sebati.
- Masukkan tepung yang diayak sedikit demi sedikit sambil digaul dengan spatula.
- Tuang kedalam loyang bulat 8'' yang telah dialas dengan kertas serap minyak. Bakar selama 35-40 minit atau sehingga masak.
- Bila dah masak, sejukkan diatas redai. Bila kek dah sejuk, potong kek mengikut saiz cake ring 7 inci yang dililit dengan plastik cake mousse.
Chocolate ganache
150gm dark chocolate
75gm whipping cream
Cara-cara
- Satukan dark Coklat dengan whipping cream dalam satu bekas. Cairkan secara double boiler.
- Setelah coklat cair, sejukkan dahulu. Kemudian tuang atas kek coklat.
Kunafa Pistachio
70gm doh kunafa yang dah digoreng ( beli yg dh siap goreng mudah kerja... )
150gm pistachio spread
Cara-cara
- Satukan kunafa dengan pistachio spread dan sebatikan.
- Ratakan atas chocolate ganache. Tekan sedikit supaya padat. Ketepikan.
MASCARPONE CHOCOLATE MOUSSE
Diolah daripada resepi : Chef Dennis
Bahan A
2 biji kuning telur
50 gm coklat masakn gelap di cincang
4 gm gelatin
15 gm air
100 gm krim bukan tenusu
1/2 sudu teh esen vanilla
Cara-Cara
- Mula-mula cairkan gelatin secara double boiler. Kemudian cairkan coklat secara kaedah double boiler juga.
- Kemudian, masukkan telur dalam bekas dan dengan kaedah double boiler juga panaskan telur sambil dikacau hingga ia pekat dan berkrim jangan sampai telur masak.. kena selalu kacau supaya telur creamy. Tuangkan gelatin cair ke dalam telur dan kacau rata
- Tuangkan adunan telur dan gelatin dalam coklat dan kacau rata Masukkan esen vanilla dan kacau sempurna. Ketepikan
- Putarkan krimputar hingga kental. Masukkan 1/3 krim putar dalam adunan coklat dan kaup balik rata. Tuangkan baki krim putar dan kaup balik sempurna, ketepikan
Bahan B
100 gm Mascarpone
50 gm gula icing
Cara-Cara
- Putar mascarpone dan gula ising hingga lembut
- Satukan adunan krim putar ke dalam mascarpone dan kaup balik sempurna.
- Tuang atas kunafa pistachio.
Kek Pistachio
Oleh : Chef Amer Hamzah ( Kek Hazelnut )
Rujukan : Majalah SAJI April 2013
2 biji telur
50 gm gula halus
1/2 sudu teh esen vanilla
8 gm ovalette
20 ml air
50 gm tepung
1/2 sudu teh serbuk penaik
30 gm mentega ~ dicairkan
25 gm pistachio ~ dibakar dan dikisar
1/2 sudu teh pistachio paste ( aku tambah )
Cara-Cara
- Sediakan loyang 8 inc, lapik dasar loyang dan sapukan mentega. Panaskan oven pada suhu 170C. Satukan tepung dan serbuk penaik kemudian di ayak. Panggang sebentar pistachio pada suhu 160C selama 10 ~ 15 minit kemudian dikisar. Cairkan mentega.
- Satukan telur, gula,esen vanilla, ovallete, serbuk pistachio, pistachio paste dan campuran tepung dan putar hingga kembang, putih dan ringan.
- Masukkan mentega cair dan kaup balik adunan rata.
- Tuang adunan dalam loyang dan bakar pada suhu 170 C selama 25 minit.
- Terbalikkan loyang atas redai setelah kek masak. Tekstur kek sangat gebu. Ia akan memantul semula bila kita tekan.
- Bila kek dah sejuk, potong bahagian atas supaya sama tinggi dengan kek coklat. Potong bahagian tepi kek supaya muat cake ring saiz 7 inci.
- Letak kek pistachio atas mascarpone chocolate mousse.
MASCARPONE PISTACHIO MOUSSE
Diolah daripada resepi : Chef Dennis
Bahan A
2 biji kuning telur
50 gm pistachio spread
4 gm gelatin
15 gm air
100 gm krim bukan tenusu
1/2 sudu teh esen vanilla
Cara-Cara
- Mula-mula cairkan gelatin secara double boiler. Kemudian cairkan pistachio spread secara kaedah double boiler juga.
- Kemudian, masukkan telur dalam bekas dan dengan kaedah double boiler juga panaskan telur sambil dikacau hingga ia pekat dan berkrim jangan sampai telur masak.. kena selalu kacau supaya telur creamy. Tuangkan gelatin cair ke dalam telur dan kacau rata
- Tuangkan adunan telur dan gelatin dalam pistachio spread dan kacau rata. Masukkan esen vanilla dan kacau sempurna. Ketepikan
- Putarkan krimputar hingga kental. Masukkan 1/3 krim putar dalam adunan pistachio dan kaup balik rata. Tuangkan baki krim putar dan kaup balik sempurna, ketepikan
Bahan B
100 gm Mascarpone
50 gm gula icing
Cara-Cara
- Putar mascarpone dan gula ising hingga lembut
- Satukan adunan krim putar ke dalam mascarpone dan kaup balik sempurna.
- Tuang atas kek pistachio dan ratakan.
- Bila mascarpone pistachio mouses dah set, boleh cairkan 100gm pistachio spread & tuang atas kek. Boleh hias keliling kek dengan rose kering & kacang pistachio jika suka.
No comments:
Post a Comment
harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...