Sunday, 13 July 2025

Durian Dream Cake ( Black Thorn )

Durian Dream Cake ( Black Thorn )

       Assalamualaikum semua... Tengah² hari ni saja ja nak tayang kek durian lagi. Maklum la tengah musim durian sekarang niii... Untuk resepi kek durian ni special sikit sebab aku guna durian black thorn. Durian dari sepupu aku. Dia bagi soh buat kek. Aku apa lagi on laaa... Hahaaa... Ni antara kek durian yang paling sedap yang pernah aku buat sebab dia kena buat 3 jenis krim. Sebab tu dia jadi sedap. Untuk durian black thorn ni aku first time rasa. Dekat hujung tu macam ada rasa pahit². Bukan pahit yang amat. Dia macam mana nak habaq haaa... Hangpa kena beli & rasa laaa... Ingat tak sedap bila buat kek. Rupanya sedap dok ohhh.. Hahaaa.... Peminat durian wajib cuba resepi ni. Lagi satu ni first time jugak aku guna tepung sponge mix. Jadi gebu heloq nooo.... Jimat masa jugak la. Campoq² terus mix smpai gebu... Sapa² nak cuba buleh tengok resepi kat bawah tu... Byeee...
 
 
Durian Dream Cake ( Black Thorn )

 
DURIAN DREAM CAKE ( Black Thorn )
C&P : Kak Wan

BAHAN SPONGE CAKE
250 gm Sponge Mix
5 biji telur Grade A
50 ml susu cair
1 sudu besar esen vanilla
75 ml minyak jagung

 
Cara-cara
  1. Alas loyang dengan kertas baking. Panaskan oven pada suhu 180C.
  2. Sebatikan Sponge Mix, telur dan susu cair. Putar dengan kelajuan tinggi hingga pekat dan berkrim.
  3. Perlahankan mixer, masukkan esen vanilla dan minyak. Putar hingga bergaul sebati.
  4. Bahagi kepada 2 bahagian dan tuang dalam 2 buah loyang 7 inci. Bakar selama 40-45 minit.
  5. Sejukkan dahulu dan potong bahagian atas kek. Kemudian setiap kek dipotong 2 menjadi 4 lapisan kek.


 
Durian Dream Cake ( Black Thorn )
 
 
CREAM DURIAN

350 ml Non Dairy Whipping Cream
150 gm isi durian, haluskan

Cara-cara
  1. Putar Whipping Cream hingga pekat. Masukkan isi durian dan sebatikan.
  2. Masukkan ke dalam piping bag dan simpan di dalam peti sejuk.

 

 
Durian Dream Cake ( Black Thorn )

 
PES DURIAN
 
250 gm Isi Durian 
60 ml susu cair
50 ml susu pekat manis

 
Cara-cara
  1. Satukan isi durian, susu cair dan susu pekat. Kisar hingga halus.  Masukkan ke dalam piping bag.

 
Durian Dream Cake ( Black Thorn )
 
 
TOPPING KASTARD DURIAN

60 ml susu cair
1/2 sudu kecil gula Caster
1 sudu besar Tepung Kastard
1/2 sudu besar Gelatin, larutkan dengan 2 sudu besar air panas
70 gm isi durian, haluskan

 
Cara-cara
  1. Satukan isi durian, susu, gula dan tepung kastard. Kisar hingga halus dan tapis ke dalam periuk.
  2. Tuang larutan gelatin dan masak hingga hampir pekat.
  3. Sejukkan dahulu sebelum di ratakan di atas kek.
 

Durian Dream Cake ( Black Thorn )

 
PENYEDIAAN MELAPIS KEK 
  1. Letak sekeping kek diatas papan kek. Picit PES DURIAN di atasnya dan ratakan.
  2. Kemudian picit CREAM DURIAN dan ratakan.
  3. Ulangi melapis Kek, Pes Durian dan Cream Durian hingga 3 lapisan.
  4. Ratakan atas dan tepi kek dengan lebihan CREAM DURIAN.
  5. Simpan di dalam peti sejuk selama 1 jam.
  6. Keluarkan dan ratakan TOPPING KASTARD DURIAN di atasnya. Simpan semula dalam peti sejuk hingga topping mengeras sebelum di potong.
 
 
Durian Dream Cake ( Black Thorn )

No comments:

Post a Comment

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...