Assalamualaiku... Hari ni aku cuma nak update N3 yang tertungak jaa... Rasa tak berapa rajin nak membaking hari ni... Ngantok jaa... Sebabnya, bila tengok kat luar, mendung pulak... Tak pa la, layan dulu N3 tertunggak ni nohhh... Kali ni tengok kek strawberry pulak. Kek ni biasa ja... Cuma guna kek span vanila dan letak buah strawberry. Buah strawberry tu yang membuatkan kek ni umphhh... Huhuhuuu... Krimnya pulak guna fresh cream... Memang senag nak buat kek ni. Kalau tak rajin nak buat kek span vanila tu boleh la beli yang siap punya ada jual ka kek span vanila ni...?... Senang sikit kerja... Kalau tak nak guna buah strawberry pun tak pa, tukar pada buah kegemaran masing-masing. Ok la, takat sini dulu la... Kalau ada yang teringin nak buat boleh tengok resepi kat bawah ni...
Kek Span Vanilla
Sumber : ABM
(loyang 18cm)
bahan A
-3 biji kuning telur
-100g gula halus (blender halus gula biasa)
-50g minyak sayuran
-150g tepung gandum
-2 sudu kecil vanilla
-1 sudu kecil baking powder
-100ml air (nak ganti susu segar pon boleh)
bahan B
-3 biji putih telur
-1/4 sudu kecil cream of tartar
-60g gula kastor
Cara-Cara
- Satukan kesemua bahan A kedalam mangkuk dan gaul sebati. Ketepikan.
- Putarkan putih telur dan cream of tartar sehingga berbuih. Masukkan gula sedikit demi sedikit dan putar sebati lagi sehingga kental. Jika diterbalikkan mangkuk, putih telur tak tumpah.
- Masukkan sedikit putih telur dan masukkan kedalam adunan tepung. Kaup balik sekata. Masukkan lagi selebihnya dan kaup balik sebati.
- Panaskan oven 170C. Masukkan adunan kedalam loyang dan hentakkan sedikit.
- Bakar didalam oven selama 45-50 minit bergantung pada oven. Bila dah siap, sejukkan diatas redai.
Penyediaan
-1 1/2 cawan fresh cream [ pukul kental ]
-buah strawberry secukupnya [ belah dua ]
-kepingan badam [ dipanggang sekejap ]
-strawberry filling [ cairkan dengan sedikit air ]
- Setelah kek sejuk, belah kek kepada 3 bahagian.
- Letak kepingan kek yang pertama atas papan kek dan sapu sedikit fresh cream. Susun buah strawberry dan sapu fresh cream di atas buah tersebut.
- Letak lapisan kek yang ke-2 dan ulang langkah 2 untuk lapisan berikutnya.
- Salut keseluruhan kek dengan baki fresh cream.
- Letak kepingan badan pada tepi kek.
- Susun lebihan buah strawberry atas kek dan sapu dengan strawberry filling.
- Simpan di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan...
selamat mencuba...
salam..
ReplyDeletewow..memang nampak menarik kek ni.cantik.cara buat pun simple ja kan..so, memang senang buat kek ni..buah tu bukan main banyak lagi atas kek ya..hihi..
memang snang sgt...
Deleteorg br nk bljr bt kek pn mst bleh bt..
bila ada byk br best nk mkn..
huhuhuhuuu...
Assalam
ReplyDeleteNmpk sgt menarik dgn merah strawberry
Emmm yummy
Cantik kalu jdikan kek besday
merah mak ngahh...
Deletehehehee...
memang sesuai, nk bt pn x susah..