Asalamualaikum semua... Tengah-tengah malam ni dok tayang tiramisu la pulak. Apa kejadahnya...? Hehehee... Sebenarnya tiramisu ni aku buat khas untuk kawan aku. Dia kata teringin nak rasa tiramisu yang aku buat. So, ni la hasilnya... Harap-harap sesuai dengan selera kau lah yeee.... Resepi ni aku buat separuh daripada adunan asal dan guna bottom loose saiz 7x7.. Resepi kat bawah tu belom diseparuhkan pun. Kalau nak buat separuh adunan macam aku sila kurangkan sukatan bahan-bahannya... Kalau tengok pada resepinya memang sangat simple. Bahan-bahan pun tak banyak... Cuma letak deco lebih-lebih sikit baru nampak mewah... Terima kasih kak amie untuk resepi yang mudah dan senang ni... Bye.. Selamat malam...
Easy Tiramisu Cake
C&P : AMIE'S LITTLE KITCHEN / SALAMI SIMON
Bahan-bahan:
Biskut / Savoiardi Lady Fingers secukupnya
Bahan A: Filling
-500 gram cream cheese
-500 gram whipping cream
-1 cawan gula castor
-1 sudu teh esen vanilla
Putar cream cheese hingga licin, diikuti dengan gula kastor, whipping cream dan esen vanilla hingga sebati.
Bahan B : Coffee Liqueur Syrup
-1 1/2 tsp nescafe
-30 gram castor sugar
-120 gram hot water
-1 tsp Mocha Compound
Method:
- Mix coffe syrup and let cool.
- Add coffe liqueur if desired.
Cara Susunan :
- Mula-mula sediakan loyang (Amie gunakan bottom loose).
- Celup sebatang lady finger ke dalam coffee lequeur syrup dan susun di atas loyang.
- Lakukan langkah 2 sehingga penuh dasar loyang.
- Ambil filling dan tuangkan di atas susunan lady fingers tadi hingga menutupi keseluruhan permukaannya.
- Taburkan anti moist cocoa powder / serbuk koko di atasnya - Amie campur kedua-dua serbuk.
- Ulangi langkah 2, 3, 4 dan 5 sehinggalah ke lapisan ketiga (untuk lapisan ketiga, setelah dituang filling, tutup loyang dan sejukkan di dalam peti sejuk selama 6 jam atau semalaman).
- Keluarkan dari peti sejuk dan taburkan anti moist cocoa powder di atasnya.
- Hiasan - Salut dengan fresh cream, yang lain ikut suka hati masing-masing.
jom kita pakat buat
salam
ReplyDeletecantik kek ni....tgk gambar pun dah tahu kesedapannye....
░░░░░░░░░░░░▄▄
░░░░░░░░░░░█░░█
░░░░░░░░░░░█░░█
░░░░░░░░░░█░░░█
░░░░░░░░░█░░░░█
███████▄▄█░░░░░██████▄
▓▓▓▓▓▓█░░░░░░░░░░░░░░█
▓▓▓▓▓▓█░░░░░░░░░░░░░░█
▓▓▓▓▓▓█░░░░░░░░░░░░░░█
▓▓▓▓▓▓█░░░░░░░░░░░░░░█
▓▓▓▓▓▓█░░░░░░░░░░░░░░█
▓▓▓▓▓▓█████░░░░░░░░░█
██████▀░░░░▀▀██████▀
btol tu ady...
Deleteni br jamu mata, blom msuk mulut lg...
: )
Salam Syapex...cantik dan mengiurkan betul tiramisu ni dik. Nampak class dan sedap sangat. ^_^
ReplyDeletew'slm akak...
Deletememang sdp tiramisu ni...
tmbh2 dgn aroma kopi 2...
memang mgoda...
assalam
ReplyDeletesedappp kek ni,penah 2 kali try buat
habis licin anak2 makan
semakin cun gamabr2 kek syapex
w'slam...
Deleterasanya lps ni mcm nk bt lg jgk...
tp mgkn nk buat dlm cup sbb sng nk mkn...