Assalamualaikum dan selamat petang... Petang ni aku nak kongsi resepi roti pula... Kali ni buat roti yogurt... Apa yang boleh aku katakan roti ni memang gebu dan lembut... Walaupun dah semalaman, roti ni masih gebu dan lembut bila makan waktu paginya.. Roti ni ada rasa sediki masam-masam dari yogurt tu... Tak la terlalu masam pun... Resepi ni aku amek dari kak izah... Mintak izin nak share kat sini pulak... Untuk topping roti ni aku letak parutan keju dan tabur sedikit gula... Lagi la sedap roti ni... Kalau ada yang nak mencuba boleh la tengok resepi kat bawah ni... Bye...
Sumber : kak yani@myR
C&P : Izah Daut
Bahan-bahan
-250g tepung roti
-100g yogurt
-60g susu * susu segar
-25g telur * 1/2 biji telur
-20g gula * saya letak 30gram
-3g garam
-30g marjerin
-2.5g dry yeast * saya letak 3 gram (lebih kurang 1 1/2 sudu kecil)
Topping
-keju parut
-gula
Bahan glis
-1/2 biji telur
-1 sudu teh susu segar
-1/2 sudu teh madu
*campur semua bahan sehingga sebati
Cara-cara
- Masukkan semua bahan ke dalam home bakery. On kan. Biar sampai masak.
- Jika uli dengan tangan campurkan semua bahan dan uli hingga doh licin. Perap doh hingga 2 kali ganda kembang. Tumbuk doh untuk keluarkan angin.
- Kemudian bentukkan doh ke beberapa bahagian. Tunggu hingga doh kembang lagi dan sapu dengan bahan glis. Kemudian tabur keju parut dan gula.
- Bakar pada suhu 170 C selama 25 minit atau perang.
gebu dan lembut
sedap...
Salam ...sy nak tanya 60 gm susu segar tu agak2 brp ml yer.....
ReplyDeleteAssalamualaikum...tumpang tanya yer...susu segar 60gm tu agak2 brp ml ... tq
ReplyDelete+- dlm 60ml gak la..
DeleteJazakillah sya..... :))
ReplyDelete