Assalamualaikum semua... Lamanya tak update kat sini. Semenjak musim PKP ni patutnya aku rajin update blog, ni malas memanjang... Tengok-tengok muncul masa bulan ramadhan ni...Tu pun hujung-hujung dah. Masa awal-awal tu ada la rancangan nak masak tu la, nak buat puding la, agar-agar laa.... Tengok-tengok, habuk pun tak ada... Hahahaa.... Tahun ni raya kat rumah aku ni sunyi la sebab tak da sapa yang balik... Kerajaan kan tak bagi balik. Sekarang kan musim COVID-19. Takut la jugak kot-kot yang balik kampung tu bawak balik sama penyakit. Tak pasai-pasai satu kampung pulak yang kena... Walaupun depa tak balik kampung, kek & biskut raya tetap aku buat. Tapi buat sikit je laa... Kalau banyak nanti membazir... Haaa, hari ni aku nak share resepi yang unik namanya... Kek telur semut. Selalu kita dengar kek sarang semut, tapi kali ni kek telur semut pulak... Untuk bahan kekacang dalam kek ni aku ganti almond nibs... Nak jimat bahan, aku guna apa yang ada dalam peti ais tu laa... Untuk kek ni aku kukus selama 2 jam... Sapa yang nak cuba boleh tengok resepi kat bawah tu... Byeee....
KEK TELUR SEMUT
C&P : Evelyn Gemina
Bahan-bahanya:
A
75g bijan, boleh tambah jika suka
150g Gajus/kacang tanah ( aku ganti almond nibs)
B
200g mentega
200g gula kastor
C
Telur 10 biji
230g susu pekat
200g horlicks
1 sk esen vanila
D
200g tepung gandum
1 sk baking powder
E
2 sb browning Sugar
Cara-cara
- Panaskan kukusan/oven. Sediakan loyang bersaiz 9 inci. Alaskan dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.
- Panggang bahan A hingga kekuningan. Tumbuk/kisar gajus@kacang tanah hingga halus. Ketepikan.
- Pukul bahan B hingga lembut berkrim.
- Dalam bekas lain, satukan bahan2 C hingga sebati. Tuang dalam adunan B tadi. Pukul rata.
- Kemudian, masukkan bahan D. Pukul rata lagi. Masukkanpula bahan E.
- Akhir sekali, masukkan bijan & gajus@kacang tanah yang ditumbuk. Gaul rata.
- Tuang dalam loyang yang disediakan. Kukus/bakar guna kaedah water-bath selama 2 jam.
Add caption |
No comments:
Post a Comment
harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...