Thursday 14 June 2018

Kek Lapis Nutella




     Assalamualaikum dan selamat petang semua... Hari ni aku nak share resepi kek lapis versi bakar pulak.. Untuk kek lapis yang pertama ni aku buat kek lapis nutella... Kalau sapa-sapa yang minat dengan nutella ni memang wajib buat tau... Sebab sedappp.... Kalau nak lagi sedap letak bebanyak nutella tu pada setiap lapisan kek... Untuk kek ni aku buat separuh adunan... Guna loyang 6x6 inci... Selamat mencuba...





KEK LAPIS NUTELLA
C&P : Bro Rozzan

Bahan-Bahan
500 gm mentega
180 gm gula
1 sudu teh ovellette
10 biji telur (saiz besar)
1 tin (397gm) susu pekat manis
260 gm tepong Hong Kong
100 gm horlicks
220 gm Nutella
180 – 200gm Nutella untuk di bubuh pada lapisan kek (lebih pun takpe, sedapp..)

Cara:
  1. Pukul mentega, gula dan ovalette sehingga kembang (kira-kira 10 minit).
  2. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil terus pukul (kira-kira 7-8 minit)
  3. Perlahankan speed mixer, bubuh susu pekat manis dan terus pukul.
  4. Seterusnya, kurangkan kelajuan mixer hingga ke paras paling perlahan (rendah) lalu masukkan tepung HK dan horlicks sedikit demi sedikit. Pukul hingga sebati dan rata.
  5. Bahagikan adunan kpd 2 bahagian. Satu bahagian dibiarkan plain. Yg satu lagi dibubuh Nutella dan dikacau rata.
  6. Bakarlah selapis selapis. Pada setiap lapisan cokelat, bubuh lagi Nutella (dgn menggunakan sudu, biarkan ia jatuh sedikit-sedikit di atas lapisan kek.




No comments:

Post a Comment

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...