Thursday 14 June 2018

Kek Lapis Blueberry Cheese



     Assalamualaikum semua.... Ok, ni aku nak share resepi kek lapis versi bakar yag kedua pulak.. Kek lapis ni pun bleh tahan sedap jugak tau... Ye la, dah ada cheese mesti la sedap... Dah tu ada perisa blueberry pulak... Untuk bahagian blueberry tu aku campur separuh blueberry pie filling dan separu lagi inti blueberry biasa yan hancur tu.. Sebab tak cukup... Hihihiii... Lagi satu cheese tu aku tak letak parutan parmesan cheese, aku ganti dengan parutan cheddar cheese. Sebab masa cari kat kedai barang kek dah tak ada stok... So, ganti cheddar cheese je la. Nasib baik rasa sedap jugak... Huhuhuu... Kalau ada sapa-sapa nak cuba boleh la tengok resepi kat bawah tu...




Resepi : Kek Lapis Cheese Blueberry
Olahan : Amie's Little Kitchen


Bahan-bahan:
250 gram Philadelphia Cream Cheese
100 gram parutan Parmesan Cheese
450 gram mentega berkualiti tinggi - Amie gunakan jenama Anchor
100 gram gula halus
1 tin susu pekat manis - (berat 505 gram)
10 biji telur gred AA
30 gram ovallette - boleh gantikan dengan baking powder
250 gram tepung Hong Kong
75 gram Horlicks
250 gram blueberry pie filling
setitik pewarna ungu

Loyang berukuran 8 X 8 X 3, yang telah dialas kertas dan digris pada dasar loyang dan sekelilingnya.


Cara
  1. Pukul mentega hingga putih, dan kemudian masukkan gula serta ovallete / baking powder.
  2. Setelah kelihatan sebati, masukkan Philadelphia Cream Cheese serta parutan Parmesan Cheese. Pukul lagi sehingga licin dan berkrim.
  3. Masukkan telur satu persatu, dan pukul lagi sehingga kembang dan pekat.
  4. Masukkan susu pekat manis dan pukul sebentar dengan kelajuan rendah.
  5. Perlahankan pada kelajuan rendah, dan masukkan tepung Hong Kong.
  6. Setelah adunan benar-benar rata dan sebati, bahagikan kepada 2 bahagian.
  7. Campur rata serbuk horlick dalam satu bahagian adunan , dan satu adunan lagi dicampur sebati dengan blueberry pie filling serta setitik pewarna ungu.
  8. Ambil 1 senduk adunan blueberry dan ratakan di atas loyang kek. Bakar menggunakan api atas selama 10 minit.
  9. Keluarkan loyang kek dan tekan dengan sterika kek. Lakukan begini pada setiap lapisan kek supaya kek tidak menggelembung.
  10. Ambil 1 senduk adunan horlick dan ratakan. Bakar lagi selama 10 minit.
  11. Ulangi Langkah 8, 9 dan 10 dan seterusnya sehingga selesai.
  12. Setelah selesai membakar lapisan terakhir, ubah api di bahagian bawah menggunakan suhu 100'C dan bakar lagi di antara 12-15 minit supaya masak keseluruhan kek.



No comments:

Post a Comment

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...