Wednesday 13 June 2018

Red Vevet Cheese ( kukus )



     Assalamualaikum semua.... Ni adalah kek kukus yang terakhir... Lepas ni aku nak share yang bakar pulak... Dulu pernah buat kek lapis red velvet ni. Tapi yang tu versi bakar. Kali ni cuba pulak yang versi kukus... Memang moist kek red velvet ni... Sedap pun sedap... Untuk bahagian cheese tu aku buat dua kali ganda adunan sebab nak bagi nampak tinggi... Ok la, selamat mencuba....





Red Velvet Cheese ( kukus )
C&P : FB RMK

Bahan-bahan
250 gm butter
150 gm gula
4 biji telur gred A
4 sudu besar kaya
100gm susu pekat
125 gm tepung gandum
125 gm horlicks
60 gm red velvet paste
sedikit pewarna merah

Cara-cara
  1. Pukul butter dan gula sehingga sebati.
  2. Masukkan telur satu persatu, pukul lagi.
  3. Masukkan kaya dan susu pekat.
  4. Masukkan tepung dan horlicks secara selang seli dan pukul lagi.
  5. Masukkan red velvet paste dan sedikit pewarna merah dan pukul lagi sehingga sebati.

Adunan Cheese ( bahagian tengah )
Bahan-bahan
250g cheese
2 biji telur gred A
85 gm gula
2 sudu tepung gandum

Cara-cara
  1. Masukkan semua bahan dalam bekas dan pukul sehingga sebati.

Cara Melapis
  1. Kukus lapisan bawah ( adunan red velvet ) selama 20 minit, lapisan tengah ( adunan cheese ) selama 25 minit, lapisan atas ( adunan red velvet ) kukus sehingga masak.
  2. Kukus menggunakan loyang 8x8

Nota
  1. Aku bahagi adunan red velvet sama banyak kepada tiga bahagian
  2. Untuk adunan cheese aku buat 2 kali ganda aduna dan bahagi kepada dua bahagian sama rata.
  3. Kukus selapis demi selapis bermula lapisan red velvet diikuti adunan cheese. Buat hingga habis. Setiap lapisan kukus selama 20 minit atau adunan beku. Lapisan terakhir kukus sehingga adunan betul-betul masak.




No comments:

Post a Comment

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...