Assalamualikum.... Hari ni aku nak tayang resepi donat yang sangat sedap yang pernah aku buat... Rasa donut ni lain sikit sebab guna tepung roti rasanya... Gebunya, lembutnya memang tak sama macam donut-donut yang pernah aku buat selama ni... Kalau ikutkan donut ni aku buat kemarin... Tapi hujan punya la lebat... Nak ambik gambar pun tak boleh la. So aku goreng separuh masak setengah adunan tu, pastu simpan dalam tempat beku. Yang separuh lagi aku goreng bagi masak, pastu tabur dengan gula. Makan time-time hujan ni memang sedap laaa... Sebiji, sebiji hilang dalam mulut.... Yang aku simpan dalam tempat beku tu bila goreng hari ni masih lembut dan gebu... Nak bagi lagi sedap letak la topping coklat atas donat tu... Pastu tabur la dengan kepingan badam, parutan keju, chocolate rice dan manik warna-warni... yang paling aku tak suka manik warna-warni tu sebab bila makan macam gigit pasir... Harharharrr....
Donut
C&P : RIMA
Ingredients
(A)
500g high protein flour - bread flour
100g sugar
11g instant yeast
4 egg yolks
200 ml water
(B)
100g butter / margarine
1 tsp salt
200g White Cooking Chocolate - melted
100g Almond Slice - roastrd
Method:
- Stir ingredients A, knead until lumpy, add ingredients B, continue to knead until smooth elastic.
- Rest dough for 10 minutes.. divide dough into several balls weighing 40g each.
- Rest for a further 20 minutes.
- Punch a hole through the middle, then fry until cooked. Drain. Chill.
- Dip one side surface of the donut in the melted chocolate, sprinkle almond.
- Place donut in fridge to harden chocolate..
My way: I dumped everything in my BM accordingly of cos.. click on ON and after one hr and 10mins my dough was done.. gave my dough a light punch and divided my dough into several balls..
let it sit for another 20mins bef punching a hold thru the middle of the donut.. fry till cook..
wah syapex macam sedap sngt donut ni, kaknoor copy resepi ya suatu hari tak tau bila mmg nak buat jugak ni
ReplyDeleteas salam syafiq ...k.nurul pernah buat donut pakai resepi rima..mmg sedap...tengok gambaq yg syafiq post buat akak teringin nak buat blk...tp kena tunggu ada lebihan egg yolks dulu he hehe
ReplyDelete