Monday 21 September 2015

Kek Lapis Perigi Biru



    Assalamualaikum dan selamat malam semua... Hari ni lewat sikit aku nak update blog. Bukan apa, dok melayan anak-anak menakan aku ni... Depa ni baru sampi semalam... Biasa la, usik sana, usik sini... Hihiii.... Kita terus kepada resepi kek lapis hari ni yaa... Hari ni aku nak share resepi kek lapis yang ketiga... Kek lapis perigi biru... Menarik namanya, sedap rasanya. Rasa kek ni lebih kepada rasa horlick dan lemak-lemak seri kaya... Kak aku kata rasa macam ais krim pun ada... Kalau nak tau rasanya kena la buat... Byeee....




Kek Lapis Perigi Biru
C&P : Sunah Sakura
Loyang : 8" x 8" x 3"

Bahan-bahan:
16 oz mentega (454 gram - saya guna 2 buku mentega Anchor)
10 biji telur gred A
250 gram gula halus
1 tin kecil susu manis (300 gram)
1 tin kecil seri kaya (170 - 180 gram)
1 sudu makan ovallate
310 gram tepung gandum *
1 sudu teh baking powder * (*campurkan dan ayak)
1 botol kecil horlicks (200 gram)
 pewarna kuning dan biru


Cara-cara membuatnya:
  1. Panaskan oven pada suhu 175 C api atas dan bawah.
  2. Gris loyang dengan mentega dan alaskan dengan baking paper.
  3. Pukul mentega dengan gula hingga putih, baru masukkan ovallate. Gaul lagi.
  4. Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi hingga kembang.
  5. Perlahankan mixer, masukkan susu manis dan serikaya. Gaul hingga sebati.
  6. Kemudian masukkan tepung gandum, baking powder dan horlicks, gaul dengan kelajuan paling rendah hingga rata.
  7. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Letakkan warna biru dan kuning.
  8. Bakar 5 sudu makan lapisan kuning pada suhu 175 C menggunakan api atas dan bawah hingga permukaan lapisan keperangan.
  9. Tukar api atas. Lapis lagi warna kuning hingga 6 lapisan, biru 6 lapisan, kemudian kuning 6 lapisan, akhir sekali biru 6 lapisan.
  10. Untuk lapisan terakhir, bila permukaan kek telah keperangan, tukar api atas dan bawah pada suhu 150 C selama 10 minit.
  11. Bila kek dah masak, biarkan sejuk di atas relai, sebelum dibalut dengan aluminium foil untuk disimpan dalam peti ais.




No comments:

Post a Comment

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...