Assalamualaikum.... Ni menu petang tadi... Tiba-tiba rasa nak makan apam balik... Selalu beli kat pasar malam ja... Kali ni aku cuba buat sendiri pulak... Apam balik ni menarik sikit sebab perisa pandan. Warna pun ijau... MAK KAU IJAU... Hahaaa.... Rasa apam ni lebih kepada gebu... Lepas ni nak cuba jenis yang rangup pulak... Bila dah buat apam balik ni sendiri boleh la nak sumbat inti apa pun yang suka... Aku teringin nak letak parutan cheese dalam apam balik tu... Tapi nak buat macam mana cheesenya dah habisss... Guna apa yang ada dah laaa....
By: AlongRoz@HomeKreation
Source: MyResipi-MsOreo
BAHAN2:
1/2 cwn Gula
1 biji Telur
2 cwn Tepung Gandum*
1 st Soda Bicarbonate*
1 st Baking Powder* (* ayak)
1 1/2 cwn Air
1 sb Pes Pandan
INTI:
1 cwn Kacang Tanah - goreng tanpa minyak & di kisar
1 cwn Krim Jagung
Sedikit Planta
CARA2
- Mesin gula & telur sehingga kembang. Masukkan campuran tepung*, air dan pes pandan sehingga sebati.
- Panaskan kuali non-stick. Tuangkan 1-2 senduk adunan & biarkan buih2 udara menggelembung sehingga masak. Sapu planta ke atas permukaan apam & tabur kacang & jagung. Lipat dua & hidangkan.
- Ulangi sehingga adunan habis.
Wow! mabelesnyaaa....
ReplyDelete