Assalamualaikum semua... Hari ni aku nak share resepi kek batik pulak. Macam-macam aku tengok resepi kek batik sekarang ni. Kali ni nak cuba versi matcha pulak. Aku guna serbuk matcha murahan jaaa.... Hahahaaa... OK la. Sedap jugak. Untuk ganache tu dia macam lembut sikit bagi aku. Sebab aku suka ganache yang agak padat bila dia sejuk. Boleh kurangkan adunan whipping cream kalau nak buat lepas ni... Sapa nak buat boleh tengok resepi kat bawah tu. Nanti nak cuba versi neopolitan la pulak kalau rajin.. Hahahaaaa...
Kek Batik Indulgence Matcha
C&P : TikTok MATCHAMELIER
Kek Batik
200gm biskut Marie
120gm mentega
1gm garam
50gm Horlick / Ovaltine
60gm susu pekat manis
1 biji telur Gred B
7gm serbuk matcha
50gm air suam ( ganti susu suam )
Cara-cara
- Larutkan serbuk matcha dengan air suam. Ketepikan.
- Dalam kuali, cairkan mentega. Masukkan susu pekat manis dan horlick. Gaul sebati. Masukkan larutan serbuk matcha. Sebatikan. Masukkan telur yang dipukul. Sebatikan. Masak sekejap.
- Tutup api dan masukkan biskut Marie yang telah dipatahkan. Gaul rata.
- Letak cake ring saiz 6 inci atas papan kek. Masukkan plastik mika dalam cake ring. Tuang adunan biskut Marie dan tekan sedikit supaya padat. Ketepikan dan biar sejuk.
Lapisan tengah
150gm cream cheese
125gm whipping cream
25gm gula
Cara-cara
- Pukul cream cheese dengan gula.
- Masukkan whipping cream dan pukul sehingga sebati.
- Tuang adunan atas kek batik tadi.
- Simpan dalam peti sejuk sehingga adunan keras.
150gm coklat putih
100gm whipping cream
30gm mentega
8gm serbuk matcha
Cara-cara
- Panaskan whipping cream secara double boiler. Masukkan serbuk matcha. Kacau sehingga serbuk matcha larut.
- Tutup api, masukkan coklat putih & mentega. Kacau sehingga sebati.
- Biar sejuk sedikit baru tuang atas lapisan tengah. Boleh tapis adunan supaya adunan lebih lincin. Hentak sedikit supaya adunan rata. Sejukkan dahulu sebelum dipotong.
No comments:
Post a Comment
harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...