Assalamualaikum semua. Hari ni aku nak update resepi matcha strawberry cake pulak. Sedap gak rasa gabungan kek matcha dengan puree strawberry tu. Ganding pula dengan matcha swiss meringue buttercream. Dah lama aku tak buat swiss meringue buttercream ni. Tak ingat bila last buat. Untuk krim dia rasa macam manis bila makan macam tu, tapi bila makan dengan buah strawberry yang masam, hilang rasa manis tu... ๐๐๐ Untuk kek tu aku buat guna loyang 5 inci. Saja nak test loyang saiz kecik. Teringin nak buat kek bento. Kita test la kat resepi ni. Kek jadi tinggi. Elok guna 6 inci la. Nanti bila nak potong kek mudah. Kek pun stabil. Masa nak amek gambar pun kek aku dok herot... ๐
๐
๐
๐
Sapa nak cuba buleh tengok resepi kat bawah tu... Byeee...
Matcha Strawberry Cake
C&P : TikTok Brea ( bakes_by_brea )
Matcha Cake
3 biji telur saiz medium ( aku guna gred A )
95gm gula kastor
1tsp esen vanilla
25gm butter
40gm susu
90gm tepung gandum
8gm serbuk matcha
Cara-cara
- Dalam mangkuk, satukan telur, gula dan esen vanilla. Panaskan dengan menggunakan kaedah double boiler dengan api perlahan. Whisk hingga gula hancur.
- Cairkan butter dan susu dengan kaedah double boiler juga. Ketepikan.
- Dengan menggunakan mixer, pukul adunan telur hingga pucat dan gebu.
- Masukkan tepung dan serbuk matcha yang telah diayak. Kaup balik sehingga sebati.
- Ambil sedikit adunan tepung tadi dan campur dengan larutan butter. Gaul sebati kemudian tuang kedalam adunan tepung yang selebihnya. Sebatikan.
- Sediakan 2 loyang bersaiz 5 inci ( nak kek rendah guna loyang 6 inci ). Alas dengan baking paper. Tuang adunan kek sama banyak. Bakar pada suhu 170°C selama 40 minit atau sehingga kek masak.
- Bila kek masak sejukkan. Potong setiap kek kepada 2 bahagian.
Strawberry Puree
7ml air
4gm tepung jagung
115gm strawberry ( aku guna frozen strawberry )
25gm gula kastor
1/2 tsp jus lemon
Cara-cara
- Satukan strawberry, gula dan jus lemon dalam pan. Masak dengan api perlahan hingga strawberry lembut dan hancur.
- Satukan tepung jagung dan air. Tuang kedalam adunan strawberry. Masak sehingga pekat.
- Bila dah pekat, tutup api. Biarkan sejuk dan simpan dalam peti ais.
Matcha Swiss Meringue Buttercream
170gm putih telur
300gm gula kastor ( aku letak 250gm )
255gm unsalted butter ( potong dadu )
1 1/2 tsp esen vanilla
Secubit garam
9gm serbuk matcha
Cara-cara
- Satukan putih telur dan gula dalam mangkuk. Panaskan secara double boiler dengan api perlahan. Whisk sehingga gula larut sepenuhnya dan kental sedikit.
- Keluarkan dari double boiler dan terus pukul dengan mixer sehingga adunan stiff peak. Masukkan butter lembut sedikit demi sedikit sambil dipukul sebati. Kemudian masukkan esen vanilla dan garam. Sebatikan.
- Ambil lebih kurang 50 gram adunan buttercream dan cairkan dengan kaedah double boiler. Ayak serbuk matcha dalam larutan buttercream. Kacau sebati. Tuang kedalam adunan buttercream selebihnya. Pukul dengan speed perlahan sehingga sebati sepenuhnya.
Cara Melapis Kek
100gm buah strawberry ( potong dadu )
- Letak sekeping kek atas papan kek. Paipkan matcha swiss meringue buttercream atas kek. Ratakan. Paipkan strawberry puree ratakan. Tabur potongan buah strawberry. Paipkan matcha swiss meringue buttercream dan ratakan. Letak sekeping kek. Ulang hingga lapisan kek yang terakhir.
- Salut seluruh kek dengan baki matcha swiss meringue buttercream.
- Boleh hias atas kek dengan buah strawberry.
- Sejukkan dahulu sebelum dipotong.
No comments:
Post a Comment
harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...