Thursday, 11 September 2025

Durian Tiramisu

 
Durian Tiramisu

 
     Assalamualaikum dan selamat petang semua. Petang ni aku nak share resepi tiramisu. Tapi guna durian. Sedap rupanya buat versi durian ni. Walaupun atas kek tu dusting dengan serbuk koko, memang ngam. Asalnya nak dusting dengan serbuk durian. Tapi dok cari tak da yang ada cop halal. Takut la jugak. Kalau dusting dengan serbuk durian aku rasa lagi mantop tiramisu durian ni. Resepi asal buat Italian tiramisu. Aku tambah isi durian, jadi la durian tiramisu. Untuk celup biskut ladyfinger aku tak guna bancuhan air kopi. Aku buat sirap durian guna emulco durian + susu full cream. Kalau ada sapa-sapa nak cuba boleh tengok resepi kat bawah tu... Byeee....
 
 
Durian Tiramisu


Durian Tiramisu


 
Durian Tiramisu
C&P : Kak Wan ( Italian Tiramisu )

Bahan-bahan
Biskut sponge fingers secukupnya

Filling
120gm isi durian ( hancurkan )
1 kuning telur
30 gm gula kaster
1/2 sudu besar susu segar
1/2 sudu besar gelatine + 25ml air panas
125 gm mascarpone cheese
100 ml UHT whipping cream - pukul hingga pekat

Sirap Durian
1/2  sudu besar durian emulco
2 sudu besar gula kaster
100 ml susu full cream
( Campurkan semua, kacau hingga gula larut )

Hiasan : serbuk koko

Cara-cara:
  1. Masak secara double boiler kuning telur dan gula.  Kemudian masukkan susu segar, kacau sehingga telur berubah warna. Ketepikan.
  2. Larutkan gelatin dengan air panas, masukkan ke dalam kuning telur. Gaul sebati. Masukkan juga isi durian yang dihancurkan. Sebatikan.
  3. Kacau mascarpone cheese dengan sudip kayu hingga lembut dan tidak berketul. Masukkan adunan kuning telur, kacau rata.
  4. Kemudian kaup balikkan dengan whipping cream, perlahan-lahan hingga sebati. Masukkan ke dalam piping bag dan simpan sebentar di dalam peti sejuk.
  5. Celup biskut sponge fingers di dalam sirap durian, jangan terlalu lama nanti biskut hancur.
  6. Susun biskut tadi ke dalam cake ring saiz 6 inci yang diletakkan plastik mika.
  7. Paip 1/3 adunan cream cheese ke atasnya dan ratakan. Ulang lapisan biskut dan cream cheese hingga habis.
  8. Simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam atau lebih. Hias dengan serbuk koko sebelum dihidangkan.


Durian Tiramisu

 
Durian Tiramisu

No comments:

Post a Comment

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...