Assalamualikum dan selamat petang semua. Petang ni nak share resepi kek red velvet pulak. Lama dah tak rasa kek red velvet ni. Tu yang rajin buat ni... Selalu red velvet yang aku buat guna butter. Yang ni guna minyak. Jimat sikit. Aku guna minyak jagung. Cuma sekali ja kot red velvet yang pernah aku buat guna minyak ni. Yang lain guna butter. Untuk deco kek ni saja cari pasai guna fresh cream untuk buat bunga atas kek tu. Agak mencabar jugak la. Dah lama sangat tak membunga ni. Tangan pun keras. Aku cuma buat bunga ros ja. Ingat nak buat macam-macam bentuk bunga tapi tak jadi. Aku buat bunga ros tu ja. Dah la masa buat ni cuaca panas. Kena buat cepat-cepat. Tu pun nampak tak smooth kelopak bungan ros tu. Ada masa nanti nak try buat lagi. Bila tu tak tau laaa... Hahahaaa... Sapa-sapa nak cuba red red velvet cake ni buleh tengok resepi kat bawah tu. Byeeee....
Red Velvet Cake with Cream Cheese Frosting
C&P : TikTok nahlahrsl
240gm tepung serba guna
15gm serbuk koko
1 tsp baking powder
1 tsp baking soda
1/2 tsp garam
3 biji telur gred A
200gm gula kastor
250ml buttermilk
250ml minyak canola / sayur ( aku guna minyak jagung )
2 tsp pewarna merah
1 tsp vanilla
1 tsp cuka
80ml kopi panas
Cara-cara
- Satukan tepung serba guna, serbuk koko, baking powder dan baking soda kemudian ayak. Ketepikan.
- Satukan telur dan gula kastor dalam mixing bowl kacau sebati dengan whisk. Masukkan buttermilk dan minyak. Mix hingga sebati. Masukkan cuka, vanilla dan pewarna merah. Sebatikan.
- Masukkan tepung yang diayak tadi. Gaul sebati. Masukkan kopi panas dan gaul rata.
- Bahagi adunan kepada 4 bahagian sama banyak dan tuang kedalam 4 biji loyang 6 inci. Bakar pada suhu 160°C selama 30 minit atau sehingga kek masak.
Cream Cheese Frosting
500gm cream cheese
120gm unsalted butter
90gm gula aising
120ml whipping cream ( sejuk )
Cara-cara
- Satukan cream cheese dan butter dalam mixing bowl. Putar sehingga sebati.
- Masukkan gula aising yang diayak dan vanilla. Putar lagi sehingga sebati.
- Masukkan whipping cream dan putar lagi sehingga adunan nampak smooth. Siap.
Cara Melapis Kek
- Letak sekeping kek atas papan kek. Paipkan cream cheese frosting. Ratakan. Letak sekeping kek lagi. Ulang hingga lapisan kek yang terakhir.
- Salut seluruh kek dengan baki cream cheese frosting.
- Boleh hias atas kek dengan fresh cream jika suka menggunakan kreativiti masing-masing.
- Sejukkan dahulu kek sebelum dipotong.
No comments:
Post a Comment
harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...