Assalamualaikum semua... Hari ni kita bersiaran dengan Dark and White Chocolate Mousse Cake. Resepi asal ada kat sini. Tu versi 3 lapis mousse. Ni macam versi tompok-tompok lembu pun ada... Hahaaaa... Saja la nak cuba buat jadi tak tompok lembu tu. OK la kannn... Hahaaa... Resepi ni aku cedok kat internet ja. Pastu olah la sikit. Untuk base tu kalau sapa malas nak bakar kek boleh guna biskut oreo sebagai base. Resepi ada kat link yang aku bagi tu. Sapa-sapa nak buat boleh tengok resepi kat bawah tu... Byeeee....
Dark and White Chocolate Mousse Cake
By : Syapex Kitchen
Kek span coklat
1 biji telur gred A
45 gm gula halus
40 gm tepung kek
5 gm serbuk koko
20 gm air
1/4 tsp baking powder
1/4 tbsp ovellete
15 gm minyak jagung
1/4 tsp esen vanilla
45 gm gula halus
40 gm tepung kek
5 gm serbuk koko
20 gm air
1/4 tsp baking powder
1/4 tbsp ovellete
15 gm minyak jagung
1/4 tsp esen vanilla
Cara-cara
- Satukan, tepung kek, baking powder dan serbuk koko kemudian di ayak.
- Masukkan semua bahan ke dalam mesin pemutar kecuali minyak jagung. Kemudian putar dengan speed perlahan dulu. Bila nampak dah bersatu, tukar speed laju dan putar hingga ringan dan gebu.
- Tuangkan minyak dan kaup balik dengan spatula hingga rata.
- Kemudian tuang di dalam loyang 6 inci yang kita dah lapik dengan kertas kek dan kita dah sapukan butter. Bakar di dalam ketuhar yang kita dah panaskan pada suhu 170C dengan menggunakan api atas dan bawah. Bakar selama 15 minit atau sehingga kek masak
Dark Chocolate Mousse
120g dark chocolate
90g whipping cream
120g whipping cream
1 1/2 sudu teh serbuk gelatin
15ml air panas
Cara-cara
- Cairkan dark coklat dengan 90gm whipping cream dengan kaedah double boiler. Larutkan serbuk gelatin dengan air panas. Bila dah larut, satukan dengan adunan dark chocolate. Kacau sebati. Ketepikan dan biar sejuk sedikit.
- Pukul 120gm whipping cream hingga kental. Satukan dengan adunan dark chocolate tadi. Kaup balik sehingga sebati.
- Masukkan adunan tersebut dalam piping bag. Ketepikan.
White Chocolate Mousse
120g white chocolate
90g whipping cream
120g whipping cream
1 1/2 sudu teh serbuk gelatin
15ml air panas
Cara-cara
- Cairkan white coklat dengan 90gm whipping cream dengan kaedah double boiler. Larutkan serbuk gelatin dengan air panas. Bila dah larut, satukan dengan adunan dark chocolate. Kacau sebati. Ketepikan dan biar sejuk sedikit.
- Pukul 120gm whipping cream hingga kental. Satukan dengan adunan white chocolate tadi. Kaup balik sehingga sebati.
- Masukkan adunan tersebut dalam piping bag. Ketepikan.
Chocolate ganache
70gm dark chocolate
50gm whipping cream
Cara-cara
- Cairkan dark chocolate dengan whipping cream sehingga larut.
- Bila dah larut, sejukkan dahulu sebelum tuang atas kek.
Cara menyusun kek
- Sediakan plastik mika. Balut keliling kek span coklat dengan plastik mika. Pastikan tampal dengan tape bagi kemas supaya adunan mousse tak keluar.
- Paipkan secara tompok-tompok dark chocolate mousse dan white chocolate mousse. Buat sampai habis. Hentak sedikit supaya adunan mousse rata. Simpan dalam peti sejuk sehingga adunan mousse beku.
- Bila adunan mousse dah beku, buka plastik mika. Tuang coklat ganache atas adunan mousse. Jika ada lebihan coklat mousse, simpan dalam peti sejuk. Bila dah likat, boleh paipkan keliling kek. Tabur coklat flake keliling kek jika suka.
No comments:
Post a Comment
harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...