Assalamualaikum dan selamat petang semua... Rasanaya aku patut ucap selamat berbuka dah ni. Cuma tinggal kurang 30 minit ja lagi nak sampai waktu berbuka. So, kena cepat-cepat update blog ni... Mango panna cotta ni aku buat untuk berbuka kejap lagi. Tak sabar nak rasa... Mesti sejuk tekak ni... Aduhhh.... Sabar-sabar... Ok la, aku nak pi siap-siap unuk berbuka dulu... Byeee... Jangan lupa mencuba yeee....
Mango Panna Cotta
resipi olahan : K.Nor@SecubitGaram
resipi asal : Gert@KitchenSnippets
Bahan:
2 cawan susu segar/fresh milk
1/2 cawan whipping cream
2 sudu kecil serbuk gelatin ~ k.nor guna gelatin halalgel3 sudu besar air panas
1/4 cawan gula @ secukup rasa
1 sudu kecil esen vanila
Utk puree mangga:
1 bj mangga masak
2 - 3 sudu kecil gula
1 sudu kecil perahan limau/lemon
Cara:
- Masukkan gelatin ke dalam air panas, kacau dan biarkan ia mengembang.
- Masak susu, whipping cream dan gula dgn api sederhana hingga kelihatan buih2 kecil di tepi periuk.
- Padamkan api dan masukkan adunan gelatin dan esen vanila, kacau sehingga gelatin larut sepenuhnya.
- Tuangkan ke dalam ramekin atau gelas yg sesuai.
- Sejukkan dalam peti ais lebih kurang 5 - 6 jam.
- Sementara itu bolehlah disedikan puree mangga.
- Blend buah mangga hingga halus, kemudian masukkan gula dan perahan limau/lemon.
- Kacau hingga sebati. Sejukkan dlm peti ais sebelum menghidang.
- Utk menghidang, tuangkan puree mangga ke atas panna cotta tadi. Sedia utk dinikmati.
- utk membuat panna cotta ni mudah aje, cuma perlu ambil masa yg agak lama antara 5 - 6 jam utk panna cotta tu betul2 set/mengeras. kalau dituangkan puree mangga sebelum ianya betul2 set, nanti akan tenggelam ke dalam panna cotta tu.
- utk menikmati panna cotta ni di waktu petang, eloklah disediakan panna cotta ni di waktu pagi.
- tekstur panna cotta tidak spt agar2 atau puding, ia lebih kepada dadih
nampak sedappp sangat. gambar pun cantik. amk guna camera ape ye :)
ReplyDeletesy guna camera biasa ja..
Deletepanasonic DMC-FZ35