Assalamualaikum dan selamat pagi semua.... Salam ramadan kepada umat islam di seluruh dunia ni. Alhamdulillah, dah masuk hari ke-8 kita berpuasa. Hari ni aku nak share resepi yang ringkas untuk berbuka puasa. Sangat sesuai terutama dalam cuaca yang panas ni... Lagi satu mintak maaf lah yer sebab dah lama aku tak timbul kat blog ni. Dah sebulan lebih aku menyepi... Apa-apa pun terima kasih kepada yang sudi melawat blog aku ni masa bulan puasa walaupun tak terupdate... Ok la, meh kita tengok resepi kat bawah ni...
Agar-Agar Lapis Santan
C&P : Along Roz
(Makes 8" square)
INGREDIENTS - BOTTOM:
1 tbsp Jelly powder (I used 10g)
900ml Water
130g Sugar (I used 150g)
1/2 tsp Rose Essence
Red Color
INGREDIENTS - TOP:
1/2 tbsp Jelly powder (I used 5g)
450ml Santan from 1 coconut (I used 1 can Santan + water to come up with 450ml)
90g Sugar
1 Pandan Leaf
METHOD:
- Boil all bottom layer & pour into tin.
- Boil top layer & pour on top of the 1st layer only once the surface of the bottom layer has firmed up (but not yet hardened).
- Let it hardened at room temperature & chill.
nampak menyelerakan betullllll
ReplyDelete