Assalamualaikum semua... Hari ni aku kembali lagi dengan kek. Tak rancang pun nak buat kek black forest ni. Yang buleh jadi kek black forest ni pun sebab beli buah ceri tu la... Masa pi giant tu ada nampak buah ceri tu and beli la. Bila rasa manisnya.... Bila pikir buat hiasan atas kek pun OK gak ni.. So beli la ceri dalam tin nak buat kek ni. Kek ni tak pakai banyak bahan pun. Krim pun guna fresh cream ja. Kalau nak cantik kena letak coklat parut atas kek tu. Tapi aku tak ada coklat bar, aku tabur coklat flakes je laa.... Lepas ni aku ingat nak try versi coklat moist pulak untuk kek tu. Mesti lagi sedap kann... Tapi tak tau la bila nak jadi tu... Hahaaa... Ni aku buat separuh adunan ja... Takat 6-8orang buat rasa-rasa OK la... Sebab kecik jaa... Dia nampak tinggi sebab aku lebihkan fresh cream tu. Kalau ada sapa-sapa yang nak mencuba buat buleh la tengok resepi kat bawah tu... Byee...
Black Forest Cake
C&P : Dari Dapur Maisya
Kek Span Coklat
60 gm gula kastor
50 gm tepung gandum
10 gm serbuk koko
2 biji telur (gred B)
5 gm ovalette
10 ml air
1/2 s/k vanila
10 ml minyak jagung
Cara-cara
- Campurkan kesemua bahan kecuali minyak jagung ke dalam mangkuk.
- Putar guna kelajuan tinggi selama 10 – 15 minit sehingga bancuhan kembang dan gebu.
- Perlahankan putaran dan masukkan minyak jagung.
- Tuang adunan sama banyak dlm 3 tin pembakar bersaiz 6 inci yg telah dialas kertas dan disapu marjerin.
- Bakar selama 15-20 minit atau sehingga masak.
- Sejukkan di atas redai
Cara Menghias Kek
200 g whipping cream ( aku guna 300gm fresh cream )
100 g chocolate rice ( aku guna coklat flakes )
90 g buah ceri hitam dalam tin ( aku guna 200gm )
1 s/b tepung jagung - bancuh dengan sikit jus ceri
10 g gula kastor
75 ml jus buah ceri -yg dlm tin tadi
sedikit serbuk kayu manis ( aku tak letak )
ceri merah biasa ( aku guna ceri hitam )
Cara-cara
- Didihkan jus buah ceri dengan gula kastor dan serbuk kulit kayu manis.
- Masukkan bancuhan tepung jagung. kacau hingga pekat.
- Tuangkan buah ceri dan kacau sebati. tutup api biarkan sejuk.
- Letak lapisan kek pertama atas papan kek. Sapukan dengan sirap ceri tadi di atas lapisan kek. Kemudian sapukan whip cream rata.
- Letak beberapa biji ceri atas cream. Sapu lagi cream atas ceri. Ratakan.
- Letak kepingan kedua.. Ulang proses no. 4.
- Lakukan hingga ke lapisan ke3.
- Akhir sekali sapukan cream rata2 ke atas kek bahagian atas dan tepi.
- Paipkan cream menggunakan nozel bintang mengikut kreativiti sendiri.
- Hias dengan coklat rice dan ceri sebagai hiasan.
- Sejukkan dahulu sebelum dipotong
No comments:
Post a Comment
harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...