Assalamualaikum semua... Hari ni muncul dengan cheesecake pulak... Dah lama aku nak try cheesecake yang guna crispy chocolate spread ni. Cuma tak dan jaa... Selalu dok makan coklat crispy jaa... Dulu-dulu nak dapat cekelat ni pun susah. Lani nak makan hari-hari pun buleh. Ni adalah cekelat zaman kanak-kanak dulu laa... Dah tua ni pun tetap ketagih cekelat ni... Untuk base dia aku amek dari blog kak ita. Aku tambah bubble rice kat bawah tu. Ada yang liat sebab dia serap cecair dari bahagian cheesecake tu. Kalau nak cuba boleh jaa... Kot kena dengan mulut.. Ada nampak mat saleh buat dia cairkan coklat pastu dia gaul dengan bubble rice untuk base cheesecake tu. Bila rajin aku nak try versi tu pulak. Untuk bahagian cheesecake tu aku olah dari resepi Ovomaltine cheesecake oleh Mr. Ali. Aku cuma tambah gelatin sebab nak bagi stabil. Kalau ada sapa-sapa yang nak mencuba resepi ni buleh tengok kat bawah tu... Byeee....
Crispy Chocolate Cheesecake
Base atau Lapisan dasar
100 biskut Digestive ( hancurkan )
25 gm bubble rice chocolate
50 gm butter ~ di cairkan
50 gm butter ~ di cairkan
- Satukan biskut dan mentega cair dan gaul rata.
- Masukkan bubble rice chocolate dan gaul rata.
- Tuangkan dalam ring pan saiz 6 inci yang di lapik alas kek
- Ratakan dan padatkan
- Sejukkan di dalam peti ais hingga keras.
NOTA TAMBAHAN
Aku tak sarankan letak bubble rice kat lapisan bawan ni sebab nanti dia akan serap cecair dari cheesecake. Dia akan jadi liat. Tapi ada ja yang rangup. Kalau nak sedap base dia buat dengan coklat cair tambah bubble rice. Sebab ada tengok mat saleh buat macam ni.
Lapisan kedua
250gm cream cheese
1 sudu kecil esen vanila ( optional )
200ml dairy whipping cream
2 sudu besar gula aising
200gm Crispy Chocolate Spread
150gm Crispy Chocolate Spread ( untuk hiasan atas cheesecake )
1/2 sudu besar gelatin halal + 2 sudu besar air panas ( cairkan )
Cara-cara
- Pukul cream cheese sehingga lembut. Masukkan esen vanila dan larutan gelatin. Masukkan pula Crispy Chocolate Spread ( 200gm ). Putar sehingga sebati.
- Dalam mangkuk lain, putar whipping cream dan gula aising. Pukul hingga kental.
- Satukan adunan cheese dan whipping cream dan kaup balik sehingga sebati.
- Tuang adunan kedalam adunan loyang. Simpan dalam chiller semalaman.
- Cairkan Crispy Chocolate Spread ( 150gm ) secara double boiler.
- Tuang atas lapisan kedua yang dah diset semalaman. Ratakan dan set dalam 1 jam dalam chiller dan boleh hias kek dengan fresh cream dan susun keliling kek dengan coklat crispy.
No comments:
Post a Comment
harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...