Assalamualaikum semua... Lama jugak aku tak update kat sini. Ni post pertama aku untuk tahun 2025. Sebelum tu aku nak ucapkan Selamat Tahun Baru Cina kepada yang merayakannya hari ni. Untung la, pakat cuti panjang. Boleh la jalan-jalan makan angin. Lagi satu aku lama dah tak update kat blog aku ni pun sebabnya laptop aku rosak... Hadoiii laaa... Ni pun aku update kat tipon jaa... Susah jugak la nak update guna tipon ni sebab screen kecik. Jenoh nak membelek... Berbalik pada resepi kek hari ni, kek ni aku pernah buat dah dulu. Kali ni aku buat separuh adunan. Lani kalau nak buat kek aku rasa kena buat separuh adunan ja la kalau nak save bajet sebab harga barang makin naik. Ritu aku beli barang kek lapis untuk raya nanti dah Rm400 lebih baq hiangggg... Aku beli awai sebab takut dekat-dekat nak raya lagi la naik... Resepi kali ni aku tambah kacang hazelnut kat chocolate ganache tu... Sedap gak... Rasa lemak-lemak kacang. Kalau ada yang nak mencuba buleh tengok resepi kat bawah tu... Byee...
Chocolate Hazelnut Mascarpone Cake
C&P : Kak Ita
CHOCOLATE MOIST CAKE
Bahan A
150 gm tepung gandum
50 gm serbuk koko
1/2 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh soda bikarbonat
Satukan semua bahan
Kemudian ayak
Ketepikan
Bahan B
2 biji telur B saiz
200 gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanilla
Bahan C
125 ml susu cair
125 ml minyak jagung
Untuk mendapatkan kek yang lebih moist dan lebih lembut, bolehah tambahkan 1 sudu besar susu pekat manis.
Bahan D
125 ml air panas
Cara-Cara
- Satukan semua bahan B. Pukul hingga putih.
- Masukkan minyak dan susu cair, jika nak lebih moist boleh tambahkan 1 sudu besar susu pekat manis. Pukul hingga sebati.
- Masukkan bahan tepung yang telah diayak tadi sedikit-sedikit dan kaup balik adunan dengan spatula.. Tambahkan air panas dan gaul rata.
- Tuang adunan dalam 3 biji loyang bulat 6 inc yang telah di gris dan di lapik dasar loyang dengan kertas minyak.
- Bakar adunan di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170C. Masa pembakaran 35 minit atau sehingga masak. Untuk memastikan kek telah dibakar sempurna, cucuk tengah kek secara sendeng dengan lidi bersih. Bila lidi keluar licin, ini bermakna kek telah di bakar sempurna. Jika tidak tambahkan lagi masa membakar.
KEK HAZELNUT
Oleh : Chef Amer Hamzah
Rujukan : Majalah SAJI April 2013
2 biji telur
50 gm gula halus
1/2 sudu teh esen vanilla
8 gm ovalette
20 ml air
50 gm tepung
1/2 sudu teh serbuk penaik
30 gm mentega ~ dicairkan
25 gm Hazelnut ~ dibakar dan dikisar ( aku guna serbuk hazelnut )
Cara-Cara
- Sediakan 2 biji loyang 6 inc, lapik dasar loyang dan sapukan mentega. Panaskan oven pada suhu 170C. Satukan tepung dan serbuk penaik kemudian di ayak. Panggang sebentar Hazelnut pada suhu 160C selama 10 ~ 15 minit kemudian dikisar. Cairkan mentega.
- Satukan telur, gula,esen vanilla, ovallete, serbuk hazelnut dan campuran tepung dan putar hingga kembang, putih dan ringan.
- Masukkan mentega cair dan kaup balik adunan rata.
- Tuang adunan dalam loyang sama banyak dan bakar pada suhu 170 C selama 15 minit.
- Terbalikkan loyang atas redai setelah kek masak. Tekstur kek sangat gebu. Ia akan memantul semula bila kita tekan
MASCARPONE CHOCOLATE MOUSE FROSTING
Diolah daripada resepi : Chef Dennis
Bahan A
2 biji kuning telur
50 gm coklat masakn gelap di cincang
4 gm gelatin
15 gm air
125 gm krim bukan tenusu ( aku letak 180gm )
1/2 sudu teh esen vanilla
Cara-Cara
- Mula-mula cairkan gelatin secara double boiler. Kemudian cairkan coklat secara kaedah double boiler juga.
- Kemudian, masukkan telur dalam bekas dan dengan kaedah double boiler juga panaskan telur sambil dikacau hingga ia pekat dan berkrim jangan sampai telur masak.. kena selalu kacau supaya telur creamy. Tuangkan gelatin cair ke dalam telur dan kacau rata
- Tuangkan adunan telur dan gelatin dalam coklat dan kacau rata Masukkan esen vanilla dan kacau sempurna. Ketepikan
- Putarkan krimputar hingga kental. Masukkan 1/3 krim putar dalam adunan coklat dan kaup balik rata. Tuangkan baki krim putar dan kaup balik sempurna, ketepikan
Bahan B
115 gm Mascarpone ( aku letak 150 )
50 gm gula icing
Cara-Cara
- Putar mascarpone dan gula ising hingga lembut
- Satukan adunan krim putar ke dalam mascarpone dan kaup balik sempurna.
Chocolate Ganache
Oleh : Chef Amer Hamzah
Bahan A
125 ml krim tenusu
20 gm sirap glukos ~ ada dijual di kedai jual bahan kek
Bahan B
200 gm coklat masakan gelap
15 gm mentega
1/2 sudu besar pes hazelnut
30gm kacang hazelnut ( bakar & hancur kasar ) - aku tambah
Cara-Cara
- Satukan krim tenusu dan sirap glukos, didihkan sehingga timbul buih-buih kecil di tepi periuk. Coklat masakan gelap di cincang halus
- Tuangkan krim panas dalam bekas coklat dan biarkan coklat mencair, gaul rata. Masukkan mentega dan gaul sempurna. Tambahkan pes hazelnut. Gaul rata. Masukkan kacang hazelnut yang telah dihancurkan. Gaul rata. Sejukkan.
- Bila dah sejuk boleh tuang atas kek.
NOTA TAMBAHAN :
Adunan ni akan dapat lebih bila buat curahan macam aku. Kalau tuang jenis salut seluruh kek rasanya tak ada lebihan coklat ganache tu.
Cara Melapis
- Potong atas kek supaya kek menjadi sama tinggi.
- Letakkan 1 keping kek chocolate moist atas papan kek, sapu krim dan letak 1 keping kek hazelnut dan ratakan krim.
- Ulang langkah 2 dengan kepingan kek chocolat moist sehingga lapisan terakhir.
- Sapu keseluruhan kek dengan baki krim. Sejukkan dalam peti sejuk sehingga keras.
- Hias dengan chocolate ganache
No comments:
Post a Comment
harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...