Friday 23 June 2023

Kek Lapis Milo Cheese

Kek Lapis Milo Cheese



       Assalamualaikum Dan selamat pagi semua.... Hari ni aku nak share resepi kek lapis yang ke 3 pulak. Kek lapis ni aku dah lama teringin nak buat sebab ada nampak orang buat. Tapi dia tak share resepi sebab dia ada buat kelas pjj ja... Tunggu punya tunggu muncul resepi yang seakan-akan resepi pjj tu... Apa lagi, terus la buat... So, kalau ada sapa-sapa yang nak mencuba kesedapan kek lapis milo cheese ni boleh tengok resepi kat bawah niiii....

Kek Lapis Milo Cheese


Kek Lapis Milo Cheese
C&P : FB Khairunnisa Mohammad
LOYANG 8x8x3.5
 
 
Bahan-bahan
500g butter
500g cream cheese
30g ovalet
100g gula halus
300g susu pekat manis
10 biji telur Gred A (650g)
75g serikaya
100g Horlicks
50g susu tepung
100g tepung aiskrim vanilla
270g tepung Hong Kong
200g Milo
150g nestle cream ( aku ganti whipping cream )
1 sudu besar esen vanila
Pewarna putih secukupnya
Pewarna coklat secukupnya
Milo nuggets 7 packets (sebagai bahan taburan/hiasan)
Cadbury Dairy Milk saiz besar 1 bar (hiris nipis sebagai bahan hiasan/taburan)
 
 
 
Cara-cara
  1. Putar butter, gula dan ovalet hingga kembang/putih.
  2. Masukkan telur satu persatu dan mix sebati. Masa ni masukkan juga esen vanila.
  3. Masukkan susu pekat manis dan serikaya. Mix sebati.
  4. Masukkan Horlicks. Mix sebati.
  5. Masukkan tepung aiskrim vanilla dan susu tepung. Mix sebati.
  6. Masukkan tepung Hong Kong. Mix hingga sebati.
  7. Masukkan nestle cream. Mix sebati.
  8. Adunan ini dibahagikan kepada 2 bahagian: Bahagian A: ditambah Milo dan sedikit pewarna coklat. Kemudian bahagi lagi kepada 2 bahagian untuk lapisan atas dan lapisan bawah. Bahagian B: ditambah cream cheese yang telah diputar sehingga kembang dalam bekas lain terlebih dahulu dan tambah juga pewarna putih
  9. Lapik loyang dengan baking paper. Tepi loyang tak perlu sapu apa².
  10. Panaskan oven pada suhu 170° selama 10 minit.
  11. Mulakan melapis bahagian Milo terlebih dahulu. Bakar lapisan pertama dengan api atas bawah selama 10 minit atau hingga masak. Suhu 170°. Rak tengah.
  12. Bakar lapisan kedua hingga lapisan ke empat dengan api atas saja selama 7 minit atau hingga masak. Suhu 150°. Rak bawah.
  13. Kemudian baru lapis bahagian cheese. Pada setiap lapisan, taburkan Milo nuggets dan Cadbury. Buat sehingga habis lapisan cheese.
  14. Sambung melapis pula bahagian milo sebanyak 4 lapisan sehingga habis.
  15. Bila kek dah masak, tunggu dalam 5 minit. Sisip tepi kek kemudian keluarkan kek dari loyang. Sejukkan dalam peti sejuk semalaman sebelum dipotong jadi loaf kecil.


Kek Lapis Milo Cheese


 

No comments:

Post a Comment

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...