Puding KeK Cendol Dan Cincau
C&P : Kak Ita
Lapisan A( Lapisan Dasar )
1 keping kek span pandan saiz 8 X 8 inc ~ aku guna loyang spring form 8 inci
Lapisan B( lapisan Coklat)
250 gm santan
250 gm susu segar
5 gm agar-agar serbuk
70 gm gula Merah atau gula timbang
1 sudu besar gula pasir
1 sudu teh tepung Honkew
1 biji kuning telur - aku x letak
secubit garam
Cara-Cara
- Masukkan 1 keping kek span pandan ke dalam ring pan yang telah di basahkan terlebih dahulu
- Satukan semua bahan B kecuali kuning telur, hingga gula dan agar-agar larut Ambil 1 senduk dan campurkan dengan kuning telur, kemudian kacau rata
- Tuang semula ke dalam adunan agar-agar, kacau sebentar dan tutup api Kemudian di tapis.
- Tuangkan adunan coklat ( gula merah) ke atas lapisan kek dan biarkan sejuk dan mengeras.
Lapisan C
400 ml santan cair ( 200 ml santan KARA + 200 ml air )
5 gm agar-agar serbuk
80 gm gula halus
1 sudu teh tepung Honkew
60 gm cincau ~ di potong dadu
100 gm cendol
sedikit pewarna hijau apple sedikit pewarna kuning lemon
Cara-Cara
- Satukan bahan C kecuali Cendol Cincau Pewarna kuning dan hijau dan masak hingga agar-agar dan gula melarut
- Bahagikan adunan ini kepada 2 bahagian yang sama banyak 1 bahagian di letakkan pewarna kuning dan cendol
- Tuangkan lapisan kuning cendol ini atas lapisan coklat ( gula merah) yang telah keras tadi. * jika anda bimbang ia tidak melekat, cucuk atau cakar permukaan agar-agar yang dah mengeras tadi dengan garfu, kemudian baru tuang adunan kuning. Biarkan ia sejuk dan mengeras
- Bila dah keras, cucuk dan cakar permukaannya dengan garfu sebelum di tuang lapisan hijau. Tuang lapisan hijau dan taburkan cincau yang telah di potong dadu
- Simpan di dalam peti ais hingga beku Bila dah sejuk dan beku, bolehlah di potong.
Salam Syapex. Wow.... sedap mata memandang tentu nya sedap juga rasa nya.
ReplyDeleteamboi...meriahnya..rajin...nampak menyelerakan..
ReplyDelete