Thursday, 16 April 2015

Puding KeK Cendol Dan Cincau

 


       Assalamualaikum semua... Dah lama aku tak menjengah kat sini... Ada yang rindu kat aku tak... Huhuuu.... Sapa la yang nak rindu kat aku ni kan... Hihiii... Sekarang ni kalau nak update blog pun kena pikir panjang. Bukan apa, bila nak buat kek ni banyak guna modal. Nak-nak sekarang ni bharga barang pun dah mahal. Tambah pulak adanya GST... Lagi la fening kefala... Apa-apa pun meh kita layan puding kek yang sedap ni.... Makan pulak tengah musim panas ni... Bestnya... Jom kita tengok resepi kat bawah tu... Thanks kak ita atas perkongsian resepi ni...





Puding KeK Cendol Dan Cincau
C&P : Kak Ita


Lapisan A( Lapisan Dasar )
1 keping kek span pandan  saiz 8 X 8 inc ~ aku guna loyang spring form 8 inci

Lapisan B( lapisan Coklat)
250 gm santan
250 gm susu segar
5 gm agar-agar serbuk
70 gm gula Merah atau gula timbang
1 sudu besar gula pasir
1 sudu teh tepung Honkew
1 biji kuning telur - aku x letak
 secubit garam


Cara-Cara
  1.  Masukkan 1 keping kek span pandan ke dalam ring pan yang telah di basahkan terlebih dahulu
  2. Satukan semua bahan B kecuali kuning telur, hingga gula dan agar-agar larut Ambil 1 senduk dan campurkan dengan kuning telur, kemudian kacau rata
  3. Tuang semula ke dalam adunan agar-agar, kacau sebentar dan tutup api Kemudian di tapis.
  4. Tuangkan adunan coklat ( gula merah) ke atas lapisan kek dan biarkan sejuk dan mengeras.


 



Lapisan C
400 ml santan cair ( 200 ml santan KARA + 200 ml air )
5 gm agar-agar serbuk
80 gm gula halus
1 sudu teh tepung Honkew
60 gm cincau ~ di potong dadu
100 gm cendol
sedikit pewarna hijau apple sedikit pewarna kuning lemon



 Cara-Cara
  1. Satukan bahan C kecuali Cendol Cincau Pewarna kuning dan hijau dan masak hingga agar-agar dan gula melarut 
  2. Bahagikan adunan ini kepada 2 bahagian yang sama banyak 1 bahagian di letakkan pewarna kuning dan cendol 
  3. Tuangkan lapisan kuning cendol ini atas lapisan coklat ( gula merah) yang telah keras tadi. * jika anda bimbang ia tidak melekat, cucuk atau cakar permukaan agar-agar yang dah mengeras tadi dengan garfu, kemudian baru tuang adunan kuning. Biarkan ia sejuk dan mengeras
  4. Bila dah keras, cucuk dan cakar permukaannya dengan garfu sebelum di tuang lapisan hijau. Tuang lapisan hijau dan taburkan cincau yang telah di potong dadu 
  5. Simpan di dalam peti ais hingga beku Bila dah sejuk dan beku, bolehlah di potong.






2 comments:

  1. Salam Syapex. Wow.... sedap mata memandang tentu nya sedap juga rasa nya.

    ReplyDelete
  2. amboi...meriahnya..rajin...nampak menyelerakan..

    ReplyDelete

harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...