Assalamualaikum dan selamat malam semua... Hari ni aku nak update satu resepi kek yang sangat mudah... Kalau tengok memang macam kek orang dulu-dulu... Ye la, bahan yang guna pun senang nak dapat... Rasa pun sedap. Lemak-lemak kelapa pandan gitu... Kek ni sebenarnya aku buat bulan lepas lagi... Hari ni baru sempat nak tayang kat sini... Ok la, meh kita tengok resepinya...
Kek Pandan Kelapa
C&P : Marjina MyR
Bahan-bahan
125 gm mentega
140 gm gula kastor
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
2 biji telur gred A
1/2 cawan susu segar
1 sudu besar pes pandan
1 sudu kecil esen vanila
1/2 cawan kelapa kering
Cara-Cara
- Dengan menggunakan mixer, pukul mentega + gula kastor sampai kembang. Kemudian masukkan telur satu persatu dan pukul lagi.
- Masukkan esen vanila dan pes pandan. Pukul bancuhan dan masukkan 2 sudu makan tepung berselang seli dengan susu segar ke dalam bancuhan sambil bancuhan dipukul. Buat proses ini hingga tepung dan susu habis.
- Tutup mixer. Dengan menggunakan senduk atau spatula, masukkan kelapa kering kedalam bancuhan. Kacau sedikit.
- Masukkan bancuhan tadi kedalam bekas yang dilapik dengan kertas minyak dan bakar dengan suhu 345F selama 45-50minit.
- Cucuk ditengah kek dengan lidi untuk menguji samaada kek betul-betul masak.
- Selamat Mencuba! :)
hijau betul kek tu... menarik perhatian
ReplyDeleteSalam dik. Sedap ni...nampak gebu sangat. K.Fiza suka kek style ni. Bahan-bahan pun mudah nk dapat .
ReplyDeletehamboii.. hijo memikat betul ..
ReplyDelete