Assalamualaikum semua.... Hari ni aku nak share resepi kek coklat. Ni kek coklat versi dalam cerita Matilda. Cerita tu pasal apa aku tak pasti. Yang pasti ada budak kena paksa makan kek coklat....😅😅😅😅 Sangat moist kek ni. Nak buat dia pun tak yah pakai mixer. Just gaul sebati guna spatula atau whisk ja. Kalau nak versi rendah boleh buat saiz 7 inci. Resepi chocolate fudge frosting ni dia agak manis bagi aku. Aku dah kurangkan dah gula tu. Mat saleh kan depa suka makan manis-manis. Krim dia agak lembut kalau nak buat bunga ros macam atas kek aku tu. Saja buat sebab ada belen lagi krim tu. Sapa nak cuba boleh tengok resepi kat bawah tu... Byeee....
Mini Matilda Chocolate Cake
C&P : Well Made by Kiley
Chocolate Cake
230gm tepung serba guna
350gm gula kastor ( aku guna 300gm gula perang )
72gm serbuk koko
2sk baking soda
1sk baking powder
1sk garam
240ml buttermilk
120ml minyak avocado ( aku guna minyak jagung )
2 biji telur
2sk esen vanila
240ml kopi panas atau espresso
Cara-cara
- Panaskan oven dan sediakan 4 biji loyang 6 inci. Alas dengan baking paper. Ketepikan.
- Satukan buttermilk, minyak, telur dan esen vanila. Kacau sebati.
- Masukkan tepung, serbuk koko, baking soda, baking powder dan garam yang telah diayak. Whisk hingga sebati.
- Masukkan kopi panas dan sebatikan.
- Bahagi adunan kepada 4 bahagian sama banyak. Bakar pada suhu160°C ( ikut suhu oven masing-masing ) selama 25-30 minit atau sehingga kek masak.
- Bila kek dah masak keluarkan dari loyang dan biarkan sejuk.
Chocolate Fudge Frosting
226gm salted butter
300gm coklat gelap
240ml heavy cream ( aku guna double cream )
120gm gula aising ( aku letak 90gm )
24gm serbuk koko
1/2sk garam
1/4sk instant coffee
Cara-cara
- Cairkan butter, coklat gelap dan heavy cream secara double boiler.
- Masukkan gula aising dan serbuk koko yang diayak. Masukkan juga garam dan instant coffee. Sebatikan
- Biarkan sejuk dan masukkan dalam piping bag. Simpan dalam peti sejuk sehingga adunan keras sedikit ( aku simpan semalaman ).
Cara Melapis Kek
- Letak sekeping kek atas papan kek. Paipkan chocolate fudge frosting atas kek dan ratakan. Letak sekeping lagi. Ulang hingga lapisan kek yang terakhir.
- Paipkan seluruh kek dengan baki chocolate fudge frosting.
- Boleh hias atas kek dengan gubahan bunga ros menggunakan baki krim atau mengikut kreativiti masing-masing ( kena buat cepat sebab krim ni tak tahan panas & nak cepat lembik kalau nak buat bunga macam aku )
- Sejukkan dahulu kek sebelum dipotong.
No comments:
Post a Comment
harap maaf kalau saya lewat atau tak sempat balas komen anda ...